Gemeente Alkmaar


Donderdag, 21 juni 2007

Participatieteam Alkmaar brengt eindadvies

In opdracht van de gemeente Alkmaar heeft een groep van negen migrantenvrouwen, verenigd in het Participatieteam Alkmaar, zich gebogen over de positie van met name kwetsbare en kansarme migrantenvrouwen in de Alkmaarse samenleving. Met eigen kennis en ervaring, en op basis van gesprekken met migrantenvrouwen en relevante organisaties is het Participatieteam tot een advies voor de gemeente gekomen. Dit advies staat in het rapport '(Samen) werken aan participatie', dat woensdagavond 20 juni is overhandigd aan wethouder W. van Veen.

Het participatieteam brengt in het rapport conclusies op basis van diverse activiteiten, zoals dialogen, gesprekken, debatten, netwerken, en het toetsen van bevindingen tijdens de werkconferentie in juni 2006. Die conclusies heeft het team vertaald naar concrete aanbevelingen vanuit hun eigen invalshoek en ervaringskennis, als zijnde opgegroeid in een andere cultuur in de Nederlandse samenleving.

Genoemde constateringen en aanbevelingen in het rapport zijn:
1. Constatering: Bestaande organisaties zijn te weinig toegankelijk voor allochtone vrouwen. Aanbeveling: Inzet van intermediairs en coaches om de noodzakelijke diversiteit binnen organisaties te versterken of op gang te brengen.
2. Constatering: Minder projecten, meer structureel aanbod op basis van een visie. Aanbeveling: een structurele uitvoering van te ontwikkelen beleid gericht op de participatie

van migrantenvrouwen en structurele middelen daarvoor.
3. Constatering: Taalmogelijkheden sluiten onvoldoende aan op de wensen van de doelgroep.

Aanbeveling: taal als motor tot duurzame participatie, door een vraaggericht en beter toegankelijk taalaanbod.

In het rapport gaat het Participatieteam uitgebreid in op de constateringen en aanbevelingen.

Wethouder van Veen is blij met de onderbouwing en aanbevelingen die in het rapport zijn gedaan. Van Veen: "het steunpunt voor migrantenvrouwen moet in het najaar 2007 een feit zijn".

PaVEM
Op 18 november 2004 heeft de gemeente Alkmaar afspraken gemaakt met de landelijk commissie PaVEM op basis van de participatieagenda. De commissie PaVEM is in juli 2003 ingesteld onder leiding van Paul Rosenmöller en had tot doel om de maatschappelijke participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen te bevorderen. Eén van de afspraken tussen de commissie en de gemeente was het oprichten van een lokaal participatieteam.

Meer informatie:
Afdeling Communicatie, Caroline Kwakernaat-Deelen, (072) 548 89 34.


-----------------------


---- --