Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuwe vorm van beveiligen ter voorkoming van smokkel en namaak verhoogt veiligheid consument en accijnsinkomsten overheid

Amsterdam, 21 juni 2007
FractureCode Corporation, een Deens bedrijf dat sinds kort ook in Nederland is gevestigd, heeft een nieuwe manier van beveiligen ontwikkeld die merkeigenaren en overheden kunnen inzetten bij hun strijd tegen smokkel en namaak. Deze technologie geeft aan elk individueel product of document op een willekeurige wijze een unieke identiteit/ID mee, vergelijkbaar met een vingerafdruk of een irisscan, waardoor deze technologie ook wel de kunstmatige biometrie wordt genoemd. Deze nieuwe technologie is op dit moment vooral toegespitst op producten die in grote hoeveelheden op de markt komen en die een verhoogd risico lopen om nagemaakt te worden, zoals geneesmiddelen, sigaretten, alcohol, babyvoeding, thee, koffie, paspoorten en andere identificatiedocumenten.

Door deze nieuwe technologie kan smokkel en namaak snel en effectief worden gedetecteerd. Daarnaast kan het een belangrijk instrument zijn bij het identificeren van problemen in de distributieketen waardoor gesmokkelde producten op de markt terecht kunnen komen. De FractureCode is extreem moeilijk na te maken en is daardoor van groot belang voor zowel overheden als bedrijven in het opsporen en bestrijden van namaak en smokkel. Namaakproducten vormen een steeds groter wordende bedreiging voor de volksgezondheid en zorgen daarnaast jaarlijks voor 50 miljard dollar gemiste accijnsinkomsten bij overheden.

Grote bedreiging voor volksgezondheid
Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat het aantal nepgoederen dat aan de grenzen van de Europese Unie wordt onderschept, in 2006 de laatste drie jaar meer dan verdrievoudigd is. In 2006 werden meer dan 250 miljoen illegale namaakartikelen onderschept, tegen 75 miljoen in 2005 en 100 miljoen in 2004. Wereldwijd wordt het verlies aan inkomsten door namaak en smokkel van producten geschat op ongeveer 500 miljard dollar. Niet alleen overheden verliezen inkomsten, ook bedrijven verliezen geld doordat hun producten worden nagemaakt. Meer dan 80% van de producten komt uit China en meer dan 60% van alle goederen betreft sigaretten. De markt van namaakmedicijnen bedraagt naar schatting zo'n 6-8 % van de totale medicijnenmarkt en vertegenwoordigt een waarde van 35 miljard dollar.

Namaaksigaretten vormen naast een groot verlies van inkomsten voor overheden ook een gevaar voor de volksgezondheid door de grote hoeveelheden teer, nicotine en teer die aan deze sigaretten worden toegevoegd. Veel namaaksigaretten zijn zelfs verontreinigd met zand en verpakkingsmateriaal, zoals stukjes plastic.

FractureCode Corporation is een Deens bedrijf dat beveiligingsoplossingen en tracking en tracing-methoden ontwikkeld en sinds kort een vertegenwoordiging heeft in Nederland.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht