Time : 11:16:58
Date : 21 June 2007
Sender Name: Ovam

Ruim 5000 ton asbestcementdraailingen veilig en volgens planverwijderd van 106 particuliere percelen

Ruim 5000 ton asbestcementdraailingen veilig en volgens plan verwijderd van 106 particuliere percelen

Naar aanleiding van de afronding van deze eerste fase en in de aanloop naar de start na het bouwverlof, van de volgende fase van de verwijdering van asbestcementdraailingen, bij particulieren, maakt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de tussentijdse evaluatie bekend van de gehanteerde werkmethode. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar de veiligheid voor bewoners, omwonenden en werknemers, en naar de communicatie. Op geen enkel meetpunt werden asbestvezels aangetroffen. Intensieve communicatie door het inschakelen van de Vlaamse Infolijn (1700), de organisatie van een bewonersvergadering, het huis-aan-huis verspreiden van nieuwsbrieven, het informeren via persoonlijke briefwisseling en bezoek van de aannemer enkele dagen voor de effectieve verwijdering op een perceel, informatieverspreiding via de (lokale) pers, de OVAM website en door het maximaal aanspreekbaar zijn van de OVAM projectleidster, aannemer en bodemsaneringsdeskundige via onder meer een permanentienummer, heeft er mee voor gezorgd dat bij dit alles het aantal klachten beperkt bleef tot 1. Directe aanleiding daartoe was de op vraag van betrokken bewoner, eerder dan geplande aanpak van een perceel in de Oxdonckstraat te Kapelle-op-den-Bos. Opvallend was trouwens de medewerking van de betrokken bewoners. Zij stelden meestal spontaan voor hun buren op de hoogte te brengen van de start van de verwijdering op hun perceel. De aannemer moest daardoor slechts enkele malen zelf het initiatief nemen.

Veiligheid bij de werken

De effectieve sanering is gestart op 26 maart 2007. Hiervoor werd een erkende aannemer aangesteld, de THV Herbosch-Kiere - Romarco n.v. De OVAM voert zelf strikt toezicht uit, en schakelde een aantal bijkomende controlemechanismen in. Zo is er een permanent toezicht op de werken door een erkend odemsaneringsdeskundige Ecorem n.v. en extra toezicht op een veilige uitvoering van de werken door de veiligheidscoördinator BTI.

Het erkende labo Fibrecount voerde op de respresentatieve momenten van de werken luchtmetingen uit met het oog op het detecteren van asbestvezels.

Bij de uitvoering van de bodemsanering worden alle mogelijke maatregelen genomen om te verhinderen dat er stofopwaai met asbestvezels zou kunnen zijn. De draailingen worden zowel voor als tijdens de ontgraving en bij het overladen in de containers continu bevochtigd. Tijdens de middagpauze voor de arbeiders worden de nog niet uitgegraven draailingen met een zeil afgedekt. Indien een terrein niet op 1 dag gesaneerd kan worden, worden de draailingen op het einde van de werkdag eveneens met een zeil afgedekt.

De draailingen worden geladen in containers of vrachtwagens die bij transport naar de vergunde stortplaats te Gent, met een zeil strak worden afgedekt. Stofopwaai is bijgevolg niet mogelijk.

Twee containers (lichtgroen en hoger dan andere containers) worden specifiek gebruikt voor het transport van stabilisé. Deze containers zijn niet afgedekt maar deze vervoeren ook geen gevaarlijke stoffen. Deze containers worden ook enkel voor dit transport gebruikt en niet voor het transport van draailingen.

De buurtbewoners konden steeds een mondmasker aan de aannemer vragen of kregen dit overhandigd als ze naar de werken kwamen kijken, wat overigens door de OVAM wordt afgeraden.

Bij de huidige bodemsanering worden eveneens de nodige lucht- en persoonsmetingen uitgevoerd door het erkende labo Fibrecount. De frequentie en de duur van de metingen gebeurt in overleg met de Directie voor het Toezicht op het Welzijn op het Werk, en wordt uitgevoerd volgens de noodzakelijke procedures voor asbestmetingen. De filters van deze metingen worden gecontroleerd via fase-contrast-microscopie en via electronenmicroscopie. Tot op heden werden dus geen asbestvezels geteld.

Proefproject

In 2005 heeft de OVAM een proefproject uitgevoerd waarbij op twee terreinen de asbestcementdraailingen werden ontgraven op precies dezelfde manier als dit nu wordt uitgevoerd. Dit proefproject is gebeurd onder toezicht voor de Directie op het Welzijn op het Werk.

Bij dit proefproject werd exact dezelfde saneringsmethode toegepast als diegene die nu wordt gebruikt. Deze werkwijze is bij het proefproject door de FOD Werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg geëvalueerd door bezoeken ter plaatse, stationaire luchtmetingen door Fibrecount, analyse met fase-contrast-microscopie, en met stationaire en persoonlijke luchtmetingen door het Labo voor Industriële Toxicologie. Er werd zowel met fase-contrast-microscopie geanalyseerd als met analytische transmissie elektronen microscopie. Bij de metingen uitgevoerd door Fibrecount werd nooit de norm van 0,01vezel/cm³ overschreden.
Bij de resultaten van het Labo voor Industriële Toxicologie waren er in het proefproject twee overschrijdingen van de 0,01 vezel/cm³ bij analyse met fase-contrast-microscopie. Bij deze techniek worden in het labo vezels geteld die op basis van afmeting kunnen wijzen op een gevaarlijke vezel, maar dit niet noodzakelijk zijn. Met ander woorden vezels van bijvoorbeeld textiel die in de lucht hangen, worden ook meegeteld. Bij analyse van dezelfde monsters met analytische transmissie elektronenmicroscopie (hierbij kunnen effectief asbestvezels geteld worden) werd er geen enkele asbestvezel aangetroffen.
De Directie voor het Toezicht op het Welzijn op het Werk besluit dat de gevolgde werkwijze ruim voldoende is om zowel werknemers als omgeving voldoende te beschermen tegen vrije asbestvezels. Metingen gebeuren tijdens de werken en eventueel bij kritische werkzaamheden, wat als een volledige toepassing van het nieuwe K.B. Asbest van 16.03.2006 wordt gezien door deze Directie.
Controlemechanismen

De erkend bodemsaneringsdeskundige Ecorem n.v. staat in voor een permanent toezicht en begeleiding. Zij heeft ook de voorgaande bodemonderzoeken uitgevoerd en beschikte bijgevolg over de nodige terreinkennis. Voor de start van de sanering brengt zij een bezoek aan het te saneren terrein om de ontgravingsgrenzen, indien nodig, aan te vlaggen.

Tijdens de sanering zelf volgt de erkend bodemsaneringsdeskundige permanent de ontgraving, of aanleg van een duurzame verharding, op en geeft hierbij aan waar en hoe diep dient ontgraven te worden of waar een duurzame verharding dient aangebracht te worden. Ze controleert de ontgravingsgrenzen of de correcte aanleg van de duurzame verhardingslaag.

Daarnaast controleert ze ook de orde, netheid en de veiligheid op de werf. In verband met de veiligheid wordt strikt gecontroleerd op het dragen van de persoonlijke beschermingsmiddelen (helm, veiligheidsschoenen, handschoenen, tyvek, mondmasker), het bevochtigen van de asbestcementdraailingen, het correct afdekken van de containers en het signaliseren van de ontgravingszone. Ze volgt eveneens het functieherstel van het ontgraven terrein op. Ze vormt het aanspreekpunt op de werf voor de bewoners en omwonenden en zal de nodige stappen ondernemen indien personen vragen of klachten hebben.

Er wordt rechtstreeks gerapporteerd aan de OVAM onder andere door het opstellen van dagverslagen en het dagelijks invullen van het dagboek der werken. Wekelijks maakt ze verslag op van de werfvergadering met de OVAM, de aannemer, de veiligheidscoördinator en de erkende bodemsaneringsdeskundige.

Naast dit deskundig toezicht wordt eveneens controle uitgeoefend door een veiligheidscoördinator, het BTI. De veiligheidscoördinator zag er op toe dat de nodige veiligheidsmaatregelen tijdens de uitvoering van de werken gerespecteerd worden. Hiervoor nam zij regelmatig deel aan de werfvergaderingen en voert wekelijks een werfinspectie uit. Speciale aandacht ging naar:

- de werknemers, die de ontgraving uitvoeren, of zij de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen (tyvek, stofmasker P3, veiligheidsschoenen, -handschoenen en -helm) dragen;
- de beneveling van de asbestcementdraailingen om stofvorming te voorkomen;

- de afdek van de containers, geladen met asbestcementdraailingen, alvorens deze werden afgevoerd;

- het zo dicht mogelijk bij de werkzone plaatsen van de decontaminatie-unit en de werfkeet.

De veiligheidscoördinator ziet er ook op toe dat de bewoners op een veilige manier hun woning kunnen betreden. Met de politie werden afspraken gemaakt omtrent het plaatsen van signalisatie bij werken van op straat of wanneer een deel van de straat dient ingenomen te worden (bijvoorbeeld voor het plaatsen van de container). Op geen van deze punten werden problemen vastgesteld.

Zoals reeds gezegd worden de nodige lucht- en persoonsmetingen uitgevoerd door het erkende bedrijf Fibrecount. Fibrecount werd belast met het uitvoeren van luchtbemonstering tijdens het afgraven van de asbestdraailingen. De meetmethode die hiervoor wordt gevolgd is dezelfde als bij elke andere asbestverwijdering. De analyse van de luchtmonsters gebeurt via fase-contrast-microscopie (FCM-optische analyse). De norm waarop deze vezeltelling is gebaseerd is de Belgische norm NBN T96-102. De lokatie waar de pompen bij de monsternamen worden geplaatst, gebeurt in samenspraak met de saneringsfirma zodoende deze op een representatieve manier worden opgesteld.

De optische analyseresultaten (FCM) van de metingen zijn steeds beneden de toegelaten waarden geweest (
Naar de volgende fase

Na het bouwverlof start dus de volgende fase van de verwijdering van de asbestcementdraailingen waarvan de afronding verwacht wordt in het voorjaar 2008. Daarbij worden nog eens 360 particuliere percelen aangepakt, verspreid over de gemeenten Kapelle-op-den-Bos, Willebroek, Mechelen, Meise, Puurs, Londerzeel, Grimbergen en St-Amands.
Een druk bijgewoonde bewonersvergadering hierover ging door op 12 juni ll. Ook deze betrokkenen zullen met hun vragen en bemerkingen terecht kunnen bij de Vlaamse Infolijn (1700), de vaste werfkeet (hoek Bormstraat en Westdijk te Willebroek), de werfleiders van de THV Herbosch-Kiere - Romarco n.v., de erkend bodemsaneringsdeskundige Ecorem n.v. Een permanentienummer zal eveneens vermeld staan op de werfborden, en ook bij de gemeentebesturen en de OVAM website kan men terecht.

Voor meer info:

Karina De Beule
Woordvoerster - Directeur
0475/48.05.98
OVAM

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL