D66

Bescherm de natuur beter

21 juni 2007

D66 schaart zich achter de kritiek van de Algemene Rekenkamer dat het rijk onvoldoende doet om de natuur te beschermen. `Te vaak wordt er te soepel met regelgeving omgegaan. Voor D66 is natuurbescherming belangrijk, omdat natuur de kwaliteit van leven bevordert,' aldus D66-kamerlid Boris van der Ham. De Rekenkamer uitte de kritiek in het onderzoek `Bescherming van natuurgebieden'.

Waardevolle natuurgebieden worden volgens de Rekenkamer te vaak bebouwd zonder dat alternatieve locaties goed zijn onderzocht. Ook is dikwijls niet duidelijk of er sprake is van een groot maatschappelijk belang, dat aantasting van de natuur onvermijdelijk maakt. `Dat betekent dat natuur wordt aangetast waar dat had kunnen en moeten worden vermeden'.

Als er eenmaal mag worden gebouwd, negeert de bouwer vaak de plicht om de schade aan de natuur te beperken. In de helft van de gevallen wordt de plicht om natuurschade elders te compenseren slechts gedeeltelijk of zelfs helemaal niet uitgevoerd. Het is bovendien vaak `praktisch onmogelijk' om natuur van een gelijkwaardige kwaliteit ter compensatie te vinden.

Het is D66 al jaren een doorn in het oog dat er ondanks de regels toch vaak in kwetsbare natuurgebieden wordt gebouwd. Ook de definities van wat een kwetsbaar gebied wordt genoemd worden volgens D66 telkens bijgesteld, met name door CDA en VVD. D66-kamerlid Boris van der Ham: `Het is duidelijk dat de bestaande regels beter moeten worden gehandhaafd. Maar de provincies, rijk en gemeenten moeten ook hardere sanctiemogelijkheden krijgen bij overtreding'.

1.

Meer over...

* Investeren in Nederlands landschap

---