Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 21 juni 2007

Vlaamse overheid wint de Bedrijfspersprijs 2007

13, het personeelsmagazine van de Vlaamse overheid, is de winnaar van de Bedrijfspersprijs 2007. Daarmee bekroont de Belgische Vereniging van de Bedrijfspers (BVB) het jonge personeelsblad als het beste interne communicatieproducten van het afgelopen jaar (2006). Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois is erg blij met de onderscheiding en feliciteert het team achter 13. De prijs werd vandaag uitgereikt op een bijeenkomst van de BVB in het AZ Sint-Lucas in Gent.

13 is het tweemaandelijkse personeelsmagazine voor alle medewerkers van de meer dan 80 entiteiten van de Vlaamse overheid. Die werken in de verschillende Vlaamse ministeries, maar ook in vele agentschappen zoals Bloso, Kind en Gezin, VDAB of De Lijn. Bourgeois: "Allemaal samen zo'n 36.000 mannen en vrouwen met heel uiteenlopende jobs en profielen: schoonmakers, verplegers, consulenten, chauffeurs, inspecteurs, opvoeders, controleurs, deskundigen, wegenwerkers, dossierbehandelaars, communicatieverantwoordelijken enzovoort. Een heel divers publiek, maar met een gemene deler: ze zetten zich allemaal in voor wie en wat in Vlaanderen leeft."

13 draagt ook zijn steentje bij tot het versterken van een wij-gevoel bij het Vlaamse overheidspersoneel. Voor een belangrijk deel van de lezers, vooral degenen die in hun werk weinig of niet in contact komen met andere entiteiten, vormt 13 de eerste en enige kennismaking met de rest van de Vlaamse overheid. Of zoals een lezer zegt: "Ik kende alleen ambtenaren die op een bureau werken. Ik had er nooit bij stilgestaan dat er ook boswachters zijn."

De bedrijfspersprijs toont aan dat 13 een goede start heeft genomen. De eerste editie verscheen nog maar in mei 2006, na de hervormingsoperatie Beter Bestuurlijk Beleid, die de structuur van de Vlaamse overheid grondig hertekende. 13 is tot nu toe het enige communicatiekanaal dat alle personeelsleden gelijktijdig kan bereiken. Op een paar uitzonderingen na, krijgen alle personeelsleden 13 via De Post aan huis bezorgd, zodat ook de huiskring kan meelezen. Vanaf juli 2007 krijgen ook alle gepensioneerde ambtenaren de kans om 13 in de bus te blijven ontvangen.

'13' staat voor interne overheidscommunicatie 'nieuwe stijl'. Een personeelsblad moet daarbij meer zijn dan een informatiekanaal, dat van bovenaf de medewerkers op de hoogte houdt. Een onafhankelijke, interne redactie werkt '13' uit en wil daarbij de lezer centraal stellen en constructief-kritisch zijn door ruimte te maken voor verschillende meningen (personeel, de werkgever, vakbonden én externen). De jury van de bedrijfspersprijs noemde die aanpak zeer uitzonderlijk en erg positief.

Het blad is opgebouwd als een breed publieksblad en oogt ook zo: verzorgd en aantrekkelijk, professioneel, met diverse ingangen tot de aangeboden informatie, verschillende formats en een gevarieerde inhoud, zodat iedere lezer er wel iets naar zijn gading in kan vinden. De jury beklemtoonde in zijn motivatie ook het gebruik van mooie beelden en het feit dat het blad heel wat mensen uit de organisatie opvoert.

De redactie van 13 bestaat uit een kleine ploeg van vijf medewerkers. Om de bladformule uit te werken en de redactie te adviseren namen ze het communicatiebureau Cypres onder de arm. Cypres verzorgt ook de grafische opmaak van 13.

Lees het meest recente nummer van 13 op: http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/dertien/nieuw/index.htm (http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/dertien/nieuw/index.htm)

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel: 02 552 70 39
GSM: 0496 27 57 81
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1182393662706