Project Gemeente Westland

"Tuinbouw past prima in plannen nieuw kabinetsbeleid"

Publicatiedatum: 25-06-2007

Minister Verburg tijdens derde Greenport(s) Nederland conferentie: "Tuinbouw past prima in plannen nieuw kabinetsbeleid"

We gaan aan de slag met het uitvoeringsprogramma Greenport(s) Nederland. Het is op orde, helder en zeer compleet. Het is veelbelovend, vertrouwenwekkend en een optimale balans tussen bedrijfsleven en overheid, zo typeerde minister Verburg de inzet van het tuinbouwbedrijfsleven en de overheden. De plannen passen prima bij twee pijlers van het regeerakkoord: innovatieve, concurrerende en ondernemende economie en een duurzame leefomgeving. Dit concludeerde minister Gerda Verburg, bij de ondertekening van de intentieverklaring Bestuurlijke afspraken Greenport(s) Nederland.

Op donderdag 21 juni 2007 vond de derde werkconferentie Greenport(s) Nederland plaats in Barendrecht. Bedrijfsleven, Rijk en lagere overheden zetten hun handtekening onder de Intentieverklaring Bestuurlijke Uitvoeringsafspraken 2007 2011. Met het ondertekenen geven zij te kennen, dat zij zich persoonlijk bij hun achterban zullen inspannen om deze afspraken tot uitvoering te brengen. Hiermee is, ter uitvoering van de afspraken, een omvangrijke bundeling van krachten ontstaan.

Veel plannen van dit kabinet ondersteunen Greenport(s) Nederland, aldus de minster. Het urgentieprogramma voor de Randstad geeft grote prioriteit aan een snelle verbetering van de infrastructuur. Greenport(s) Nederland zal ook hiervan de vruchten kunnen plukken.

Verder heeft Verburg met de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland afspraken gemaakt over het realiseren van glastuinbouwlocaties in de Zuidplaspolder, West-Brabant en Terneuzen. Vijf locaties zijn nog in ontwikkeling, die hebben nu extra tijd gekregen. In 2010 zijn ze allemaal klaar, aldus de minister

In het Beleidsprogramma van het Kabinet wordt ook sanering van papieren glas opgenomen. Bovendien wordt de ongewenste toename van verspreid glas tegengegaan. Verburg: Hiervoor gaan we de optie van het saneringsfonds verkennen. Zo wordt we verrommeling van het landschap voorkomen en kan de sector duurzamer produceren. Verburg vraagt onvoorwaardelijke steun voor deze opgave. We gaan zorgen dat onteigening mogelijk wordt, ook voor herstructurering van glastuinbouwgebieden, aldus de minister.

Bundeling van krachten
Om de concurrentiepositie van de tuinbouwclusters in Nederland te behouden en verder uit te bouwen, is een fors aantal uit te voeren afspraken benoemd in het document Bestuurlijke Uitvoeringsafspraken 2007-2011. De circa vijftig afspraken zijn ingedeeld in vijf rubrieken: Kennis en innovatie, Ruimtelijk-economische opgave, Infrastructuur en logistiek, Europese agenda, Lange termijnvisie en monitoring.

Greenport(s) Nederland
De strategie van Greenport(s) Nederland is gebaseerd op het opereren vanuit gezamenlijke belangen: vanuit het bedrijfsleven, belangenorganisaties en vanuit de locale, provinciale en landelijke overheid. Door een netwerkstructuur worden de ontwikkelingen van vijf kernen (Greenports) en de verbonden overige productielocaties in de glastuinbouw, boom- en bollenteelt met elkaar verbonden.

Meer informatie en de Greenportsfilm Een tuinbouwcluster van wereldformaat vindt u op www.greenportsnederland.nl.