DVD Zwartboek ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden


Eerste DVD met audiodescriptie voor visueel gehandicapten

GRAVE, 20070615 -- De populaire Nederlandse film 'Zwartboek' kreeg een Gouden Film, een Platina Film en op het Nederlandse Filmfestival won de film drie Gouden Kalveren. Deze kaskraker is vanaf 21 juni 2007 op DVD met audiodescriptie verkrijgbaar. Daardoor is de DVD ook geschikt voor blinden en slechtzienden. Via audiodescriptie worden namelijk scènes, gezichtsuitdrukkingen en gebeurtenissen waarbij niet gesproken wordt door een extra stem (Derek de Lint) toegelicht.

De film Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven is de eerste film die op DVD verschijnt met audiodescriptie. Daarnaast draait hij sinds 13 juni met deze speciale aanpassing voor visueel gehandicapten ook in een aantal bioscopen. "Als blinde mis je erg veel bij dergelijke films," zegt voorlichter Corné Kremers van Dedicon (producent van lectuur en informatie voor mensen met een leeshandicap). "Vooral de sfeerbepalende beelden in een film, iemand die met een gezichtsuitdrukking wat zegt en situaties waarbij van alles gebeurt maar niet gesproken wordt mis je dus zonder audiodescriptie."

Kremers, zelf volledig blind, is erg blij met de nieuwe technieken en ontwikkelingen. "Begin dit jaar was de film `Blind' ook al in de bioscoop te zien met audiodescriptie. Gezien de titel en de inhoud van de film kon dat ook bijna niet anders. Maar nu zelfs films als `Zwartboek investeren in deze aanpassingen belooft dat veel voor de toekomst." Naast audiodescriptie heeft de DVD ook een gesproken menu. Daardoor is hij dus volledig toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Corné Kremers hoopt dat meer producenten hun films gaan voorzien van audiodescriptie. "Dan wordt het voor visueel gehandicapten ook interessant om naar de bioscoop te gaan of een film op DVD te huren of kopen."

Omschrijving Zwartboek: Wanneer het onderduikadres van de mooie joodse zangeres Rachel Steinn (Carice van Houten) per ongeluk wordt gebombardeerd, besluit ze om met een groep joden de Biesbosch over te steken naar reeds bevrijd gebied. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen worden op brute wijze afgeslacht. Alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet, en weet als Ellis de Vries aan te pappen met de hoge Duitse SD-officier Müntze (Sebastian Koch). Bij een mislukte poging om een groep verzetslieden te bevrijden, wordt Ellis zowel door het verzet als door de Duitsers als verrader aangewezen. Ze moet opnieuw onderduiken en kan alleen maar wachten op de bevrijding. Maar zal zij daarna nog wel in vrijheid kunnen leven?

De DVD van Zwartboek met audiodescriptie is bij Dedicon te bestellen voor 24,95 euro. Dit kan via telefoonnummer 0486-486486 of per mail op abonnee@dedicon.nl. Ook kunt u hier terecht voor meer informatie over het toegankelijk maken van lectuur en informatie voor mensen met een leeshandicap.





Ingezonden persbericht