EHBZo-koffer biedt leerkracht ondersteuning bij zieke leerling


Eerste Hulp Bij Zieke leerlingen in het Onderwijs

ZWOLLE, 20070621 -- Vandaag is tijdens de landelijke consulentendag van Ziezon het eerste exemplaar van de EHBZo-koffer uitgereikt aan een vertegenwoordiger van het ministerie van OC&W. De Eerste Hulp Bij Zieke leerlingen in het Onderwijs-koffer bevat uitgebreide informatie over hoe leerkrachten met ernstig zieke kinderen kunnen omgaan. Ook aan de emotionele begeleiding van het zieke kind en zijn klasgenoten wordt aandacht besteed

Naar schatting 250.000 Nederlandse kinderen zijn ernstig of chronisch ziek. Eén van de problemen waar ze mee te maken krijgen, is dat ze niet of niet volledig mee kunnen draaien in het reguliere onderwijs. De EHBZo-koffer is ontwikkeld om leerkrachten in het basisonderwijs praktische handleidingen te geven voor het onderwijs aan zieke leerlingen en hun klasgenoten. De koffer bevat een cd-rom met daarop informatie over het onderwijs aan zieke kinderen, tips voor de samenwerking tussen school en ouders, een overzicht van kansen en valkuilen en uitgewerkte lessuggesties. Het lesmateriaal is overzichtelijk geordend en gedifferentieerd naar het begripsniveau van de kinderen. Verder bevat de koffer een praatplaat, twee vliegers en voorleesboeken voor onder-, midden- en bovenbouw, waarmee leerkrachten het thema ziek zijn bespreekbaar kunnen maken. Al deze onderdelen zijn gelinkt aan lessuggesties op de cd-rom.

De EHBZo-koffer is een initiatief van Stichting Mosaïque in samenwerking met Weer samen naar School en Ziezon. Gerard Sonnemans, bestuurslid Stichting Mosaïque: "De kinderen waar het hier om gaat zijn dan wel ziek, maar niet schoolziek. Integendeel! School vormt voor hen een verbinding met het algemene, dagelijkse leven, en geeft ze vaak de kans om even los te komen van hun beperkingen. De afleiding van school blijkt vaak een positieve invloed te hebben op het genezingsproces." Michel Kleuters, coördinator Ziezon: "Ziezon streeft naar een goede onderwijsbegeleiding voor ieder ziek kind. Hierbij is het contact tussen leerkracht, leerling en klasgenoten van groot belang. Via onze consulenten zullen wij in het nieuwe schooljaar de koffer bij de basisscholen introduceren."

Ziezon
Ziezon, het landelijke netwerk voor ziek zijn & onderwijs, informeert, adviseert en ondersteunt het primair-, voortgezet- en beroepsonderwijs bij het onderwijs aan zieke leerlingen.

Voor meer informatie over Ziezon kunt u kijken op www.ziezon.nl.
Voor meer informatie over de EHBZo-koffer kunt u kijken op www.ziekmaarnietschoolziek.nl.





Ziezon