Digitale Gemeente Houten

Waarderingsonderzoek/opgraving

donderdag 21 juni 2007 - Bron: J. van Herwijnen

Op zaterdag 7 juli as. zal door de Rijksdienst Archeologie Cultuur en Monumenten(RACM)met medewerking van de 40 jaar bestaande Archeologische Werkgroep'Leen de Keijzer' een waarderingsonderzoek worden gedaan naar de kwaliteit van behoud van de fundering van de Romeinse villa in het Oude Dorp. Op de plaats aan de Burg. Wallerweg waar in het plaveisel de contouren zijn zichtbaar gemaakt zal de een deel worden blootgelegd.

Van 10.00 - 15.00 uur zullen leden van de werkgroep uitleg geven van hetgeen zichtbaar is. Ook zal indien mogelijk een nieuw dateringsonderzoek plaatsvinden middels een zg kalkmortelmethode. 50 jaar gerleden was dit onmogelijk. Tegelijkertijd is in de gemeentetoren een klein expositie van de opgraving uit 1957 te zien. Er zal uitleg worden gegeven en er zal een publieksfolder aanwezig zijn. van 7.00 - 19.00 uur is dit deel cvan de Burg Wallereweg afgesloten voor alle verkeer. er zijn verkeersrregelaars aanwezig.

Voor vele Houtenaren zal dit een eerste mogelijkheid zijn om de oudste funderingen met eigen ogen te zien. Immers 50 jaar geleden was ons dorp een heel wat kleinere gemeenschap. Dus de gelegenheid voor jong en oud om een kijkje te nemen op een opgraving. Ook hier wordt uitleg gegeven. Deze opgraving was in 1857 het moment dat Houten echt op de Archeologische kaart werd gezet, in de afgelopen 50 jaar door vele vondsten gevolgd met als als laatste hoogtepunt de vondst van de Romeinse grensweg 'De Limes'
Houten moet door veel 'Romeinen' gezien zijn onderweg van Wijk bij Duurstede(haven) naar het fort 'castellum' in Utrecht.

Met deze opgraving willen wij als AWG ook de aandacht vestigen op onze aanstaande verhuizng naar een definitief onderkomen op de zolder van het Oude Station, als dit verplaatst is. Hiervoor zullen door ons nog een aantal sponsor aktiviteiten op touw worden gezet om het mogelijk te maken onze publieke functies als educatie en tentoonnstellen, ook goed te kunnen vervullen. Wij hopen veel Houtenezen en Houtenaren te mogen begroeten

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).