Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jong N-VA vraagt informateur om intellectuele moed (21/06/07)

Jong N-VA betreurt dat informateur Reynders na meer dan een week gesprekken gevoerd te hebben niet verder komt dan de vaststelling dat Vlamingen en Franstaligen tegenovergestelde meningen hebben over een staatshervorming. Het is op zn zachtst gezegd een pover resultaat en bovendien onjuist. Volgens de N-VA-jongeren werden de belangrijkste aanzetten om tot een staatshervorming te komen reeds gegeven door de voorzitter van cdH.

Jong N-VA gaat akkoord met Joëlle Milquet. Een staatshervorming moet (ook) in het voordeel zijn van de Franstaligen. Wij willen een staatshervorming die ons staatsmodel grondig herschikt inzake bevoegdheden (die homogener moeten zijn en substantieel worden overgeheveld naar gemeenschappen en gewesten) en financiering en die zo maatwerk voor de regios mogelijk maakt. Zoals samenwerking een win-win-situatie kan creëren kan ook overheveling van bevoegdheden iedereen tevreden stellen.

De N-VA-jongeren menen dat dergelijke maatregelen ten goede moeten en zullen komen aan alle Vlamingen en Franstaligen het is dan ook wachten op tegenargumenten. Eerder zette Jong N-VA alvast de stap naar de Waalse gemeenschap op eigen bodem om er argumenten aan te dragen (zie www.n-wa.be ).

Jong N-VA hoopt dat de informateur ten minste de intellectuele moed heeft om te onderkennen dat ook de Franstaligen gebaat zijn bij meer bevoegdheden voor Gemeenschappen en Gewesten. Een daadkrachtig informateur laat de onderhandelingen niet verstrikken door populistische oppositie.

Auteur:
Voorzitter Jong N-VA
Bas Luyten

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Jong N-VA
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jong@n-va.be
Url: www.jongnva.be