Ingezonden persbericht


Persbericht & persuitnodiging

In Boekvorm Uitgevers BV

20 juni 2007

Presentatie boek Met de groeten uit Riga - Herinneringen aan de Oostzeevaart

22 juni

Deze week is een nieuw boek verschenen bij In Boekvorm Uitgevers:

Met de groeten uit Riga
Herinneringen aan de Oostzeevaart

Deze uitgave blikt terug op het unieke maritieme verleden van de Groninger Veenkoloniën. In het midden van de negentiende eeuw voeren honderden schepen vanuit Groningen naar de Oostzee. Riga was een populaire bestemming. Hout, graan, bakstenen, lijnolie, kortom van alles werd er vervoerd. De tocht (door het Kattegat of via het Rendsburgkanal) was zeker niet zonder gevaar, maar de havensteden langs de Oostzee boden voldoende lading om er steeds weer terug te keren. Natuurlijk werd er door de Groningers in deze steden uitgebreid 'gepassagierd' en aan boord van huiswaarts kerende schepen was altijd wel een souvenir te vinden. Dankzij de bloeiperiode van de vaart op de Oostzee zijn Russische luidklokjes, Riganappen, Oostzeelepels, Russisch porselein en toejassen nog altijd veel geziene voorwerpen in de Veenkoloniën.

Met de groeten uit Riga is een veelzijdige collage van anekdotes, familiefoto's, persoonlijke documenten zoals brieven en dagboekfragmenten.Daarnaast geeft het een compleet overzicht van de vele souvenirs uit dit gebied. Het boek is toegankelijk geschreven en staat vol bijzonder beeldmateriaal. De uitgave is 3-talig: Lets, Duits en Nederlands. Auteur Hendrik Hachmer schreef al meerdere boeken over de noordelijke scheepvaart. Hachmer is sinds 1989 werkzaam als conservator bij het Veenkoloniaal Museum te Veendam.

Met de groeten uit Riga, herinneringen aan de Oostzeevaart is verkrijgbaar bij de betere boekhandel, maar ook te bestellen via www.inboekvorm.nl Prijs ¤ 19,50
Met de groeten uit Riga
Auteur: Hendrik Hachmer
ISBN 9789077548455
Duits - Lets - Nederlandstalig.

De gelijknamige expositie in het Veenkoloniaal Museum in Veendam is te bezoeken van maart tm september 2007. In de zomer van 2008 vindt u deze expositie in Sielhafenmuseum in het Duitse Carolinensiel.

Ingezonden persbericht