Openbaar Ministerie

Nieuw bewijs in oude moordzaak

Rotterdam, 22 juni 2007

Onderzoek door het cold-caseteam van de politie Rotterdam-Rijnmond heeft nieuw bewijsmateriaal opgeleverd in een moordzaak uit 2001. Op 11 december van dat jaar werd de 33-jarige bedrijfsleider van de Aldi in Ridderkerk bij vermoedelijk een overval doodgeschoten. Voor deze zaak stonden in 2002 twee mannen terecht van wie één werd vrijgesproken. Bij het Gerechtshof werden de vonnissen bevestigd.

Het nieuwe bewijsmateriaal is gehaald uit materiaal dat onder een nagel van het slachtoffer werd gevonden. Een analyse bij het Nederlands Forensisch Instituut heeft door de verbeterde techniek opgeleverd dat er een kans van 1 op het miljard is dat het materiaal van iemand anders is dan de vrijgesproken verdachte van de dodelijke schietpartij.

De inmiddels 32-jarige man en zijn raadsman zijn vandaag op de hoogte gebracht van de resultaten van het nieuwe onderzoek. De man zit op dit moment een straf uit voor een afpersing met geweld.

Bij de huidige stand van de wetgeving is het niet mogelijk de man opnieuw te berechten voor de dodelijke schietpartij. OM en politie in Rotterdam vragen de wetgever ook voor het OM een herzieningsmogelijkheid bij de Hoge Raad te creëren.

Het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in 2001 werd gedaan door het cold-caseteam van de politie Rotterdam-Rijnmond, onder leiding van de forensisch officier van justitie van het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Het cold-caseteam werd dit jaar operationeel en doet onderzoek naar onopgeloste ernstige delicten. Inmiddels is een aantal ,,oude zakenââ in onderzoek, onder andere via een daartoe speciaal ingerichte website.