Nederlandse Vakbond Varkenshouders


22-06-2007 NVV: HAS-onderzoek - mestwetgeving niet sluitend NVV: HAS-onderzoek - mestwetgeving niet sluitend
Barneveld, 21 juni 2007

Kenmerk: P4871

NVV: HAS-onderzoek - mestwetgeving niet sluitend

HAS Kennistransfer in Den Bosch heeft een onderzoeksrapport opgesteld waarbij door middel van enquêtes en interviews onder varkenshouders is onderzocht wat de eventuele manco's en onvolkomenheden zijn in de huidige mestwetgeving. De recente uitkomsten van dit onderzoek bevestigen veel van de eerder door de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) ingebrachte bezwaren bij de invoering van deze wet.

Van alle respondenten van dit onderzoek gaf 78,4% aan de stikstof (N)- en fosfaat (P)-boekhouding niet sluitend te krijgen! Ofwel: drie op de vier varkenshouders in Nederland krijgen met de huidige mestwetgeving de mineralenbalans niet kloppend.

Het HAS-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de NVV.

Deze uitkomst is, volgens NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg, een duidelijke bevestiging van de signalen die er gedurende het afgelopen jaar al kwamen via leden en adviseurs van onze leden. Ook voor het ingaan van de nieuwe mestwet per 1 januari 2006 heeft de NVV, volgens Zwanenburg, al duidelijk bij LNV en de politici aangegeven dat men te veel leunde op de oude MINAS-systematiek (wegen, bemonsteren en analyseren van de mest), terwijl die eerder door de rechter van het Hof Den Bosch onderuit is gehaald.

Uit de uitkomsten van dit HAS-onderzoek kan worden geconcludeerd dat de varkenshouders met de mestwet in zijn huidige vorm niet uit de voeten kunnen. "Hierbij moet aangetekend worden dat het hier gaat om de theoretisch berekeningen die een verantwoording van de praktijk zouden moeten zijn", aldus Zwanenburg. "En deze blijken dus, ook uit de resultaten op basis van dit onderzoek, niet te kloppen".

Dat de belangrijkste knelpunten in de nieuwe mestwet, volgens de respondenten van dit onderzoek, de bemonstering- en analysemethode en de correctienormen van stikstof en fosfaat zijn, geeft volgens Zwanenburg aan dat de precieze oorzaken voor het niet sluitend krijgen divers zijn. "Dat is ook gebleken uit het feit dat bij de respondenten met een overschot de oorzaak stikstof was, en bij een tekort het ging over fosfaat en volume", stelt hij.

Bij de vraagstelling of werd voldaan aan de eis van het wettelijke minimum gewicht van ten minste 650 ml mest in het genomen mestmonster, bleek dit bij 48,4% niet het geval te zijn! Verder is gebleken dat ondanks het feit dat het vanaf 1 juli 2006 verplicht was dit op de analyse-uitslag te vermelden, het na deze datum nog vaak ontbrak danwel dat het vereiste gewicht niet werd gehaald. Hiermee heeft de intermediair dus niet aan zijn wettelijke verplichting voldaan, terwijl de varkenshouder met deze gehaltes wel zijn mestboekhouding moet verantwoorden.

De NVV is op basis van de uitkomsten van het HAS-onderzoek van mening dat de varkenshouder zijn balans heeft moeten opmaken met onjuiste of onvolledige getallen.

Deze uitkomsten geven volgens Wyno Zwanenburg aan dat er duidelijk meerdere oorzaken zijn voor het niet sluitend krijgen van de mineralenbalans op de bedrijven en dat de nieuwe mestwet op onderdelen duidelijk aanpassing behoeft. Dit verdient nog nader onderzoek. Het HAS-rapport wordt deze week aangeboden aan kamerleden zodat zij de uitkomsten kunnen meenemen bij de evaluatie van de mestwet die komende week in de Tweede Kamer zal gaan plaatsvinden.

Zwanenburg (06-51103390).