Senternovem


22-06-2007 | PEM Power Plant belangrijke stap naar waterstofeconomie

Ter gelegenheid van de opening van de eerste Europese elektriciteitscentrale op waterstof organiseerden Nedstack, Akzo Nobel en SenterNovem op 15 mei een congres. De belangstelling voor deze elektriciteitscentrale, de PEM Power Plant, was groot. Nederlandse, maar ook veel buitenlandse bedrijven zijn geïnteresseerd de technologie in hun eigen bedrijf toe te passen.

Half april is de PEM Power Plant opgestart bij AKZO Nobel in Delfzijl. Het gaat om een kleine elektriciteitscentrale met een innovatief type brandstofcel, die gebruik maakt van waterstof die vrijkomt bij de productie van chloorgas. De stroom wordt teruggeleverd aan het productieproces, wat een flinke energiebesparing oplevert. Nu nog heeft de centrale een beperkt vermogen, maar dit kan in de toekomst naar wens worden opgeschaald. Het programma EOS heeft de ontwikkeling van de PEM Power Plant ondersteund vanaf het onderzoek tot de huidige demonstratie.

De 50 kW unit van Nedstack bij Akzo Nobel - samengesteld uit twaalfd stacks. Het systeem is eenvoudig modulair op te schalen De 50 kW unit van Nedstack bij Akzo Nobel, samengesteld uit twaald stacks. Het systeem is eenvoudig modulair op te schalen.

Belangrijke stap
Naar aanleiding van de opening vond op 15 mei een congres plaats. Het eerste deel van die bijeenkomst richtte zich op waterstof en de rol ervan in de toekomstige energievoorziening. Guus van Breda Vriesman, directeur van Shell Hydrogen Europe, liet zien welke rol zijn bedrijf voor waterstof ziet weggelegd. Volgens hem kan een waterstofinfrastructuur op nationale schaal ontstaan vanuit kleine lokale netwerken. De voorkeur van Shell gaat uit naar demonstratieprojecten op het gebied van transport. Ian Williamson, manager Future Energy Solutions van Air Products, maakte duidelijk hoe een waterstofeconomie eruit kan zien en welke activiteiten Air Products onderneemt om de ontwikkeling hiervan te versnellen. Air Products ziet de PEM Power Plant als een belangrijke stap, omdat deze gebruik maakt van bestaande infrastructuur. "Iedereen kan zien dat het nu al mogelijk is en dat integratie van deze technologie in bestaande toepassingen geen probleem is", aldus Williamson.

Meer detail
In het tweede deel van het congres ging Erik Middelman, directeur van Nedstack, in meer detail in op de ontwikkeling en de werking van de PEM Power Plant, die zijn bedrijf heeft ontwikkeld. Met de huidige prijsdaling van brandstofcellen zullen andere toepassingen snel in beeld komen, vertelde Middelman. Op dit moment zijn demonstratieprojecten essentieel. De directeur van Nedstack achtte vooral grootschalige Europese demonstratieprojecten nodig om de eerste landelijke infrastructuur op te bouwen.
Namens Akzo Nobel spraken de heren Verberne en Manders. De heer Verberne gaf een korte toelichting op het toepassen van brandstofceltechnologie bij Akzo Nobel en sprak daarna over het energiebeleid van zijn onderneming. De heer Manders ging nader in op het chloor-alkaliproces in Delfzijl en de verschillende processen in de andere fabrieken van Akzo Nobel. De onderneming streeft ernaar om chloorgas zo duurzaam mogelijk te produceren. Het bedrijf onderzoekt daartoe verschillende nieuwe processen en technologieën, waaronder de brandstofceltechnologie.
Tot slot presenteerde Frank Denys, EOS-adviseur bij SenterNovem, recente ontwikkelingen in het beleid en subsidiemogelijkheden. Na de presentaties vond een bezoek plaats aan de PEM Power Plant. Ter plekke gaven operators van NedStack uitleg en beantwoordden vragen. De operators zijn normaal gesproken overigens werkzaam in Arnhem, want de hele installatie wordt op afstand bediend.

Andere toepassingen
De realisatie van de PEM Power Plant laat zien dat in de afgelopen jaren grote stappen zijn gezet in de ontwikkeling van brandstofcellen en -systemen. De koppeling aan de chloorfabriek bewijst dat brandstofcellen niet meer iets zijn voor de verre toekomst, maar een realiteit van vandaag. In Nederland en wereldwijd worden veel demonstratieprojecten uitgevoerd. De PEM Power Plant is een Europese primeur en zet de Nederlandse brandstofcelindustrie internationaal op de kaart. De kennis die dit project oplevert ten aanzien van de levensduur, efficiëntie en kosten is direct te gebruiken voor andere brandstofceltoepassingen.