Waterschap Rivierenland

Grotere veiligheid door omnummeren dijkpalen

Waterschap Rivierenland gaat 5.000 dijkpalen in zijn gebied voorzien van een nieuwe, unieke code. Dit is nodig om misverstanden en onjuistheden bij dijkbewaking, calamiteiten of (schade)meldingen te voorkomen. Hierdoor zal de veiligheid bij bijvoorbeeld hoogwater toenemen. Dijkpalen hebben dezelfde functie als hectometerpalen langs de belangrijke wegen. Met de code op de paal kan de locatie op de dijk nauwkeurig bepaald worden.

Het huidige waterschap is ontstaan uit fusies van meerdere waterschappen. Deze hebben altijd gewerkt met ieder hun eigen nummering en ook eigen type dijkpalen. Daardoor komt het op dit moment soms voor dat dijkpalen eenzelfde nummer hebben. Het goed vastleggen, beheren en opzoeken van gegevens door het waterschap is alleen mogelijk met unieke dijkpaalcodes. Daarnaast is de variatie in het type palen niet efficiënt bij het onderhoud ervan.

In totaal zal het waterschap 5.000 bordjes met een nieuwe unieke dijkpaalcodering op de dijkpalen bevestigen op 550 kilometer rivierdijk. Circa de helft van de palen wordt tegelijkertijd ook vervangen door nieuwe.

De werkzaamheden starten eind juli. In oktober moet het gehele gebied voorzien zijn van de nieuwe codering.