Gemeente Alphen aan den Rijn


zwembad op lokatie De Thermen

Onderzoek naar nieuw zwembad op lokatie De Thermen

Binnen de gemeente bestaat het plan om zwembad De Hoorn uit te breiden met meer zwemwater. Daarna zou zwembad De Thermen sluiten en de lokatie herontwikkeld worden. Uit onderzoek blijkt dat de bouwkosten de afgelopen tijd gestegen zijn en de opbrengst van de herontwikkeling van lokatie De Thermen lager is dan destijds geschat. Dit betekent dat niet voldaan kan worden aan een door de raad gestelde voorwaarde, namelijk uitbreiding van zwembad De Hoorn zonder extra investeringen. Het college stelt de raad daarom voor nu ook een andere optie te onderzoeken, namelijk of op de lokatie van De Thermen een groter zwembad kan worden gebouwd, in combinatie met maatschappelijke functies en/of woningen. In juli neemt de raad een besluit over dit voorstel.

Sport is een speerpunt in het collegeprogramma 2006-2010. Begin 2007 heeft de gemeenteraad het Masterplan Sport vastgesteld. Onderdeel van dit masterplan is het vergroten van het aantal m2 zwemwater in Alphen aan den Rijn. In 2006 heeft de raad besloten de zwembaden op één lokatie te concentreren. Zwembad De Hoorn zou uitgebreid worden met meer m2 zwemwater op basis van de wensen en behoeften van de gebruikers. Daarna zou zwembad De Thermen sluiten en deze lokatie herontwikkeld worden. Hiervoor zou een netto investering van 2,3 miljoen euro nodig zijn (bouwkosten minus opbrengst herontwikkeling). De gemeenteraad heeft toen besloten geen verdere bezuinigingen op de zwembaden door te voeren en deze optie budgettair neutraal uit te werken. Verder moest nog onderzocht worden of vanuit ruimtelijke ordening- en milieuregelgeving uitbreiding van zwembad De Hoorn mogelijk is.

Nadat zwembad De Thermen in februari door brand werd verwoest, is versneld onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van dit scenario. Dit onderzoek wijst uit dat er geen belemmeringen zijn op het gebied van de luchtkwaliteit, externe veiligheid en riolering . Wel zijn de afgelopen twee jaar de bouwkosten gestegen en blijken er minder woningen op de lokatie van zwembad De Thermen gebouwd te kunnen worden dan destijds aangenomen. De totale netto investering voor uitbreiding van zwembad De Hoorn bedraagt nu circa 5,7 miljoen euro.

Omdat het raadsbesluit uit 2006 niet zonder meer budgettair neutraal uitvoerbaar is, doet zich nog een andere optie voor: op lokatie De Thermen een zwembad bouwen dat voldoet aan de wensen van de gebruikers en zwembad De Hoorn niet uitbreiden. Volgens een eerste indicatie bedragen de kosten van dit scenario circa 8,4 miljoen euro. Nader onderzoek moet uitwijzen of een groter zwembad, de maatschappelijke functies en het parkeren goed in de omgeving in te passen zijn. Ook de milieueffecten en de kosten hiervan moeten in beeld gebracht worden. Afhankelijk van de mogelijkheden om andere functies bij het zwembad te plaatsen, kunnen de netto-lasten mogelijk lager uitvallen.

Verdere procedure
Als de raad instemt met het voorstel van b. en w., wordt het onderzoek de komende maanden uitgevoerd. De gemeenteraad kan dan eind dit jaar een besluit nemen. Om het huidige tekort aan zwemwater enigszins op te lossen, krijgt het buitenbad van zwembad De Hoorn vanaf september een tijdelijke overkapping.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn