VVD


22-6-2007

Probo Koala sleept voort

De zaak van het schip Probo Koala, dat vorig jaar toestemming kreeg van de autoriteiten om een verdachte lading afvalwater weer aan boord te nemen, kan nog niet worden afgerond.

De brief van het Kabinet over de aanpak van dit gifschip maakt duidelijk dat zowel de gemeente Amsterdam als het Rijk de zaak niet goed hebben aangepakt.
Helma Neppérus vindt dat de grootste fouten zijn gemaakt door de gemeente Amsterdam. Immers, beide rapporten over de kwestie concluderen dat het terugpompen van het afval naar de Probo Koala in strijd was met de Wet Milieubeheer omdat de Probo Koala niet over de benodigde vergunning beschikte en dus niet bevoegd was om de afvalstoffen terug te ontvangen. Neppérus: "Groen Links wethouder Marijke Vos vertoont duikgedrag. Zij was in deze het bevoegd gezag en had kunnen ingrijpen, maar heeft dat niet gedaan. Ook maatregelen binnen de gemeentelijke staf bleven tot op heden uit. Onbegrijpelijk dat ze daar politiek mee kan wegkomen". Uit de onderzoeksrapporten en de brief van het Kabinet blijkt verder dat de regelgeving onhelder is, maar ook dat de rijksinspecties wel wat alerter hadden kunnen reageren. De VVD is blij dat de bewindslieden dit laatste hebben toegegeven en maatregelen nemen. Toch zijn de uitkomsten van het nog lopende onderzoek van het OM nodig om definitieve conclusies te kunnen trekken. In het debat met de betrokken ministers, dat gisteren plaatsvond, viel op dat de PvdA, die vroeger terecht veel aandacht vroeg voor dit dossier en onafhankelijk onderzoek eiste, nu als coalitiepartij vrij kalm was.