Socialistische Partij

Aanvulling op VMBO-pakket mogelijk dankzij voorstel SP

22-06-2007 * Het wordt voor de praktisch ingestelde leerlingen van het VMBO mogelijk het vak LO2 als examenvak te kiezen. Dit heeft staatssecretaris Van Bijsterveld toegezegd aan SP-Kamerlid Nathalie de Rooij, die hierop had aangedrongen. LO2 wordt gegeven naast de lichamelijke opvoedinglessen en gaat dieper in op organiseren, samenwerken en coachen. Volgens een nieuw wetsvoorstel konden alleen leerlingen uit de bovenbouw van de gemengde en theoretische leerweg (de vroegere MAVO-leerlingen) LO2 als examenvak kiezen.

"Sporten, samenwerken en organiseren, dat vinden ook de leerlingen die de basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg volgen vaak hartstikke leuk," zegt De Rooij, zelf voormalig VMBO-docent. Zij bepleitte met succes bij de staatssecretaris van Onderwijs dat ook die leerlingen hier examen in moeten kunnen doen. "Ook voor hen is het een heel nuttig vak, goed voor de communicatieve vaardigheden en het leren coachen van anderen. Bovendien zijn sport en beweging natuurlijk goed voor de gezondheid."

Invoering van het nieuwe examenvak werd tot nu toe opgehouden omdat het niet ten koste mocht gaan van het beroepsgerichte programma. "Dat wilde ik ook niet," zegt De Rooij. "De praktijklessen zijn erg belangrijk voor deze leerlingen. En van de uren van basisvakken als Nederlands, Engels of wiskunde halen we het ook liever niet af. Daarom is het goed dat ze LO2 vrijwillig - maar niet vrijblijvend - kunnen volgen en er examen in kunnen doen. Dan is het een verrijking van hun pakket."

De leerlingen zullen na het LO2-examen een extra aantekening krijgen op hun diploma. "Dat kan bovendien een pré zijn wanneer ze doorstromen naar het MBO," aldus De Rooij.