ICGV verwacht nieuwe voedselproducten voor senioren


Seminar Seniorenvoeding vaste plek in voedingsmarkt

HORST A/D MAAS, 20070622 -- Het Innovatiecentrum Gezonde Voeding (ICGV) is van plan het seminar Seniorenvoeding jaarlijks te laten terugkeren. Aanleiding is het succes van het eerste seminar met dit onderwerp dat op woensdag 13 juni 2007 plaatsvond. Komend najaar organiseert het ICGV het eerste seminar Kindervoeding.

De belangrijkste reden om het seminar te herhalen is dat onderzoekers, voedselproducenten, diëtisten en andere partijen uit de voedingssector grote behoefte hebben aan meer kennis over de doelgroep. Momenteel telt Nederland 5,5 miljoen vijftigplussers. Over dertig jaar zijn dat er 7,1 miljoen. Tijdens het seminar deelden voedselproducenten, onderzoeksbureaus en Universiteiten hun bevindingen. Als deze partijen blijven samenwerken, verwacht het ICGV dat de Nederlandse voedselindustrie de komende jaren een nieuwe generatie voedingsproducten voor senioren op de markt brengt.

De behoefte aan gezonde en lekkere producten is groot onder vijftigplussers. Onderzoeksbureau ACNielsen constateert dat de combinatie `gezond en lekker' een trend is van de laatste vijf jaar. Een trend die vooral door senioren wordt opgepakt, want gezondheid staat hoog op hun lijstje, zo meldde onderzoeksbureau Agewise dat eveneens een presentatie hield op het seminar. Volgens Agewise willen senioren dat productinformatie vooral simpel en duidelijk op de verpakking staat. Ouderen reageren wel op prikkels, bijvoorbeeld op nostalgie, maar alleen als de beleving daarvan authentiek is. Verder willen ze best een product kopen dat goed is voor de gezondheid, als dat echt zo is. Daar is sterke bewijsvoering voor nodig.

Een gedeelte van die bewijsvoering kan geleverd worden door universiteiten die voedingsonderzoek doen. De Universiteit van Wageningen presenteerde tijdens het seminar een aantal belangrijke onderzoeksresultaten op het gebied van voeding en gezondheid. Een van de conclusies was dat de ambiance waarin ouderen hun eten krijgen direct invloed heeft op de gezondheid. Ouderen die aan een saai tafeltje eten, gaan veel sneller achteruit dan ouderen die aan een sfeervolle tafel dineren. Ander onderzoek toonde aan dat voedsel waarin vitamine B12 zit (melk, kaas, eieren), een vertragend effect heeft op veroudering.

Dergelijke resultaten zijn bijzonder waardevol voor voedselproducenten die willen inspelen op de seniorenmarkt. Sommige doen dat al. Bijvoorbeeld Oerlemans, een grote leverancier van diepvriesmaaltijden voor instellingen en verzorgingstehuizen. Oerlemans speelt in op de nostalgie door binnenkort een reeks ouderwetse stampotten te leveren. De keuken van een verzorgingstehuis wordt daarmee gevarieerder.
Ook veel activiteiten die vroeger door de kok gedaan moesten worden, kunnen tegenwoordig al door een voedselproducent voorbereid worden. Zo lichtte Van Brussel Trends in Meat toe dat het - met nauwelijks meerkosten - mogelijk is om hetzelfde sukadelapje op maat aan te leveren voor senioren met verschillende behoeften. De ene oudere kan het vlees moeilijk snijden, de andere heeft moeite met kauwen en weer een ander wil z'n sukadelapje op z'n Gronings of Limburgs.

De voedingsindustrie blijft innoveren. Daarom organiseert het ICGV komend najaar het eerste seminar Kindervoeding, waarbij opnieuw de voedingssector aanwezig is om kennis en inzichten te delen.