Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

21 juni 2007
BAJK geeft trainingen op de Filippijnen

Vrijdag 22 juni stappen drie BAJK-ers op het vliegtuig met bestemming Manilla, de Filippijnen. Tijdens een negen dagen durend verblijf zetten deze jonge boeren hun kennis op het gebied van ondernemerschap, logistiek, marketing en businessplanning in voor de ondersteuning van Filippijnse kokosboeren.

Het BAJK heeft sinds 2003 een samenwerkingsverband met PASAKA, een Filippijnse boerenbond. Dit samenwerkingsverband wordt ondersteund door Agriterra. Bij PASAKA zijn voornamelijk kleinschalige kokosboeren aangesloten. Inmiddels staat PASAKA, dankzij de inzet van het BAJK, in contact met de Nederlandse agribusiness en zijn er plannen om o.a. kokoshusk (in de Filippijnen een restproduct) via een Nederlands bedrijf af te zetten. Dit materiaal is een milieuvriendelijk alternatief voor glasvezel in de tuinbouw.

In 2006 heeft PASAKA een apart organisatieonderdeel opgericht: de Multi Purpose Cooperative (MPC). Deze heeft een marketingprogramma ontwikkeld die uiteindelijk voor de afzet van kokoshusk gebruikt gaat worden. BAJK-lden Christian van Winden, Marjan van Leeuwen en Peter de Regt geven op twee plaatsen op de Filippijnen trainingen op het gebied van ondernemerschap en logistiek. Dit heeft tot doel de ontwikkeling en professionalisering van MPC te stimuleren. Zo wordt kennis van boer tot boer overgebracht.

Neem voor meer info over dit project contact op met:

Peter de Regt
pderegt@najk.nl
030-2769869

of met:

Matilde van Ommen
mvanommen@najk.nl
030-2769856