European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/47

Brussel, 22 juni 2007

11041/07 (Presse 145)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de ontwikkelingen in de Republiek Fiji-eilanden

De Europese Unie is ingenomen met het opheffen van de noodtoestand in de Republiek Fiji-eilanden. Dit is een belangrijke stap op de weg naar het herstel van de democratie en naar de uitvoering van de toezeggingen die de Interimregering tijdens het overleg tussen de Europese Unie en Fiji uit hoofde van artikel 96 van de Overeenkomst van Cotonou op 18 april 2007 heeft gedaan.

De Europese Unie herhaalt dat de militaire machtsovername die op 5 december 2006 in Fiji heeft plaatsgevonden een schending vormt van de fundamentele elementen van artikel 9 van de Overeenkomst van Cotonou, namelijk de mensenrechten, de democratische beginselen en de rechtsstaat.

Op 18 april zijn Fiji en de EU het eens geworden over verbintenissen om de situatie te herstellen. De EU zal de dialoog met de Interimregering in de geest van het partnerschap van Cotonou voortzetten, teneinde zijn steun te betuigen aan en te zorgen voor de verwezenlijking van alle verbintenissen van 18 april, met name betreffende de aanneming van een routekaart voor democratische verkiezingen.

De EU volgt deze aangelegenheid van nabij en verwelkomt de vorderingen in de dialoog hierover in het Forum van de eilanden in de Stille Oceaan en de voltooiing van de werkzaamheden van de onafhankelijke verkiezingsdeskundigen. De EU herhaalt dat zij bereid is steun te verlenen op het stuk van essentiële verplichtingen, zowel financieel als door het ter beschikking stellen van deskundigheid.

De EU benadrukt dat de medewerking van de Interimregering van Fiji van essentieel belang is, wil de Unie Fiji in zijn ontwikkeling kunnen bijstaan. Rekening houdend met het positieve resultaat van het overleg, op basis van de door de Republiek Fiji-eilanden aangegane verbintenissen, de uitvoering van die verbintenissen en de voortgezette dialoog, zal de EU eerstdaags passende maatregelen overwegen, zoals bepaald in het Verdrag van Cotonou.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

11041/07 (Presse 145)