Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 22 juni 2007

Vlaanderen ambieert REGLEG-voorzitterschap 2008

Op initiatief van Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert BOURGEOIS keurde de Vlaamse Regering de Vlaamse kandidaatstelling goed voor het voorzitterszitje van REGLEG, een politiek samenwerkingsverband tussen 74 Europese wetgevende deelstaten en regio's. Bourgeois wil het voorzitterschap aangrijpen om de rol van de autonome deelstaten in Europa te versterken. Het is tevens een kans om Vlaanderen meer visibiliteit te geven binnen Europa.

Vlaanderen ijvert via verschillende fora voor meer inspraak en een sterke rol voor wetgevende deelstaten in de EU. Het Europees Grondwettelijk Verdrag bevatte een aantal belangrijke garanties: het subsidiariteitsbeginsel, de erkenning van culturele en taaldiversiteit, de erkenning van regionaal zelfbestuur, de mogelijkheid dat deelstaten de lidstaat vertegenwoordigen in de Raad enzovoort. Vlaanderen steunde deze grondwet dan ook expliciet en wil dat het nieuwe Europese verdrag dezelfde waarborgen biedt. Ook een rechtstreekse toegang tot het Europees Hof van Justitie is een belangrijk Vlaams strijdpunt. Al deze aandachtspunten werden meegenomen in de schoot van het Comité van de Regio's (het officiële adviesorgaan van regio's, deelstaten en lokale overheden binnen de EU) en in een officiële verklaring gegoten naar aanleiding van de Europese top van deze week.

Het REGLEG-netwerk ontstond in 2000. Op initiatief van Vlaanderen bundelden enkele wetgevende regio's en deelstaten uit Duitsland, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk voor het eerst de krachten in het kader van de Intergouvernementele Conferentie 2000. Jaarlijks neemt de conferentie van minister-presidenten gemeenschappelijke REGLEG-standpunten in over de Europese actualiteit. Deze verklaring wordt bezorgd aan een reeks belangrijke autoriteiten, zoals de Europese Commissie, het Comité van de Regio's en het EU-voorzitterschap. Dit jaar vindt de achtste conferentie plaats, in Barcelona en onder het voorzitterschap van Catalonië.

Het voorzitterschap van REGLEG wisselt jaarlijks. Het is de eerste keer dat Vlaanderen zich kandidaat stelt. De voorzitter organiseert de jaarlijkse conferentie van minister-presidenten en treedt een jaar lang op als woordvoerder van REGLEG op allerhande fora, onder meer ook voor de officiële contacten met de Europese Instellingen. Ook de organisatie van de bijeenkomsten van het coördinatiecomité, ongeveer zeven keer per jaar, evenals die van verschillende evenementen zoals thematische seminaries, colloquia en andere overlegmomenten, zijn voor rekening van de REGLEG-voorzitter. In het geval dat Vlaanderen het voorzitterschap binnenhaalt, wil minister Bourgeois de agenda van REGLEG opentrekken van zuiver institutionele zaken naar thema's van sociaal-economische aard. Ook ijvert Vlaanderen voor de politieke versterking van de organisatie, een grotere zichtbaarheid en sterker informeel lobbywerk. De minister trekt alvast 330.000 euro uit voor de kosten verbonden aan het voorzitterschap. Midden november wordt binnen REGLEG de knoop over het voorzitterschap voor 2008 doorgehakt.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel: 02 552 70 39
GSM: 0496 27 57 81
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1182489523908