Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Orde van organisatieadviseurs kiest nieuwe voorzitter

Nijkerk, 21 juni 2007
De beroepsvereniging van organisatiekundigen en -adviseurs, de Ooa, heeft op 20 juni Miel Otto gekozen als haar voorzitter. Hij volgt hiermee Rob Wagenaar op, die ruim vijf jaar voorzitter is geweest.

Prof. dr. Miel Otto CMC (1939) heeft een brede achtergrond als organisatieadviseur (GITP) en als docent en wetenschapper (De Baak, Sioo, VU, TIAS). Hij heeft zich altijd ingezet voor het verbinden van deze werkterreinen: 'Er komen veel nieuwe methodieken op de markt. Daarom is het zaak dat we wetenschap en praktijktoepassing dichter bij elkaar brengen'.

Met de keuze voor Miel Otto continueert de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs de bestaande speerpunten in haar beleid: verdergaande professionalisering van het adviesvak, internationale ontwikkeling en aandacht voor de maatschappelijke waarde van het beroep.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie over de Ooa en over prof. dr. Miel Otto CMC kunt u contact opnemen met Raimond Fifis, verenigingsmanager van de Orde (tel.: 033-2473442 - secretariaat@ooa.nl - www.ooa.nl).

Over de Ooa:
De Orde van organisatiekundigen en -adviseurs is de Nederlandse beroepsorganisatie voor organisatieadviseurs.

De Orde brengt verschillende adviesspecialismen en ervaringsgebieden bijeen. Dit helpt opdrachtgevers bij het vinden van een adviseur die aansluit bij de eigen situatie. De Orde is een veelgeraadpleegde gesprekspartner in maatschappelijke discussies rond actuele organisatievraagstukken.

De Orde bevordert vakmatige ontwikkelingen en bewaakt de professionaliteit van haar leden. Hiertoe biedt zij een activiteitenplatform voor het ontwikkelen en uitwisselen van kennis, met onder meer intervisie en vakinhoudelijke bijeenkomsten. De Orde hanteert verschillende instrumenten om de kwaliteit van de aangesloten adviseurs te waarborgen: certificeringsprogramma, gedragscode en intern tuchtrecht.

De Orde is internationaal erkend en bevoegd tot certificeren, zowel van individuele organisatieadviseurs als van de professionaliseringsactiviteiten binnen adviesbureaus.

Curriculum vitae
Miel Otto (1939)

Opleiding
1960 - 1963 Hogere Textielschool, economisch-technische richting (cum laude) 1970- doctoraal Bedrijfseconomie Rotterdam (cum laude) Tijdens de studie werkzaam bij het organisatiebureau Bedaux Nederland en het Economisch Instituut voor de Textielindustrie (EIT).

Advies
Vanaf 1970 werkzaam bij GITP, gevestigd in Nijmegen, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doom, Groningen, 's-Hertogenbosch, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Zeist, en voorts in Antwerpen, Brussel en Gent.

Werd in 1979 in de directie opgenomen met als aandachtsgebieden: strategie, professionele ontwikkeling en marketing. Wat later werd daar aan toegevoegd de opbouw van het internationale netwerk. Verliet de directie in 1997 om zich weer geheel aan de adviespraktijk te wijden.

Voerde en voert projecten uit in de gezondheidszorg, bij overheden, in het bedrijfsleven en in universitaire instellingen, vaak in gecompliceerde conflictsituaties. Adviseert daarnaast over beleidsontwikkelingen in relatie tot topstructuren van organisaties, organisatieveranderingsprocessen en management development.

Lid van de Klankbordgroep Invoering MUB (1997- 1998).

Docentschappen
1975- 1985
docent aan De Baak, het managementstudiecentrum van VNO-NCW, verzorgde het blok 'Organisatieveranderingsprocessen' in de leergang de Manager, het thema Strategie en politieke besluitvorming in organisaties voor de leergangen de Senior Manager en management voor Controllers en in de laatste jaren het thema 'het sturen van reorganisatieprocessen' in de leergang Overheid.

1975-1991
kerndocent bij Sioo (Stichting Interacademiale Opleiding Organisatiekunde) met als thema's macht en invloed, veranderstrategie en adviesvaardigheden.

1984- 1990
bij Semafor (Senior Managementforum, voorheen Studiecentrum Bedrijfsbeleid) een vaste positie op de sprekerslijst. De doelgroep van Semafor was het hogere management van grote bedrijven en overheidsinstellingen; lid van de programmacommissie gedurende twee jaar. Het accent op de bijdrage aan de leergang van vijf weken lag op de relatie strategie en Human Resource Management.

1987- heden
docent bij TIAS (Tilburgs lnstituut voor Academische Studies) in de leergang Beleid voor Nonprofit Organisaties op het onderwerp strategische beleidsplanning en veranderingsprocessen.

1996- heden
gastdocent in de leergang Analyse en Verandering (AOV) van de Nijmegen Business School Radboud Universiteit Nijmegen.

1992-2007
hoogleraar in deeltijd aan de Postgraduate Opleiding Management Consultant van de Vrije Universiteit (Amsterdam), met de leeropdracht Besturing van veranderingsprocessen en daarnaast als aandachtsgebied strategie in non-profitorganisaties.

Nevenfuncties
Oud-voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken Nijmegen en omstreken Oud-voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM)
Oud-voorzitter van het bestuur van de Raad voor Organisatie Adviesbureaus (ROA) (1986/1 987).

1991 - heden
lid van het bestuur van de Stichting Waarderingstheorie en Zelfkonfrontatiemethode.

1996-2006
voorzitter van het bestuur van de Rabobank Nijmegen 2006 - heden
voorzitter van de Raad van Commissarissen van Rabobank Rijk van Nijmegen.

Publicaties
Leidinggeven is steeds zoeken naar de juiste dosering. Over democratisering en Machtsnivellering (1982)- In: Het Ziekenhuis, 3 november 1982

Spanningsvelden tussen controllers en lijnmanagers (1986) - In: TAC Tijdschrift voor administrateurs en controllers, nummer 4, augustus 1986

Organisatieadviseur: tussen strateeg en uitzendkracht (1988) - In: M&O, 42e jaargang, november/december 1988

Effectief omgaan met conflicten in bedrijven en instellingen, Teleaccursus, met P.J. van Ginneken en G. van Ruiten (1989), alsmede de synopsis van de televisiecursus (tekst en cases)

Kijken, denken, doen. Organisatieverandering: manoeuvreren met weerbarstigheid, met A.C.J. de Leeuw (1989, 1994 en 2000) - Assen: Van Gorcum

Veranderingen sturen (1991) - In: Bewogen tot verandering - Noordwijk: Stichting De Baak

De veranderende context van Human Resource Management (1991) - In: M&O, 45e jaargang, januari/februari 1991

Adviseur bij de overheid. 'Alice in Wonderland? (1992), inaugurele rede, Vrije Universiteit Amsterdam - Assen: Van Gorcum

Bestuur, directie en medische staf, samenwerking in balans (1992)- In: Ziekenhuis Management Magazine, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisdirecteuren, juli/augustus 1992, jaargang 8, nummer 7/8

Het besturen van veranderingsprocessen (1996) - In: prof. dr. W. Lemstra (voorzitter), drs. C.J.N. Versteden, drs. W.J. Kuijken: redactie, Handboek overheidsmanagement, tweede geheel herziene druk, Samsom H.D. Tjeenk Willink, Alphen aan den Rijn/Brussel 1996

Review Peter Scott-Morgan The Unwritten Rules of the Game (1996)- In: Holland Management Review, nr. 46, 1996

Naar een nieuw besturingsconcept? (1996)- In: Academia, nr. 1, Utrecht: VSNU Rationaliteiten van politiek bestuur. De case Zwijndrecht. Een zoektocht naar democratie, strategie en organisatie (1997), met H.W.M. Wesseling - Assen: Van Gorcum Strategisch management voor non-profitorganisaties. Koersbepaling, procesregie en metabesturing (2000, 2001, 2003), met F. Joldersma, C.A.M. Mouwen, J.L.A. Geurts - Assen: Koninklijke Van Gorcum

Strategisch veranderen in politiek bestuurde organisaties. Politieke pragmatiek en bestuurlijke reflectie (2000), proefschrift - Assen: Koninklijke Van Gorcum

Organisatiediagnostiek. Betekenis geven aan gedrag in organisaties (2002), (red.) met Jeroen van der Oever - Deventer: Kluwer

Pluriform kijken naar organisaties - In: Organisatiediagnostiek. Betekenis geven aan gedrag in organisaties (2002), (red.) met Jeroen van der Oever - Deventer: Kluwer

HRM en de veranderingsparadox - 2 april 2004 (niet in druk)

Wat is waarheid? Over professie, professionalisering en wetenschap (2007) - Assen: Koninklijke Van Gorcum


---- --