Ingezonden persbericht


Jeugdsportfonds Camille Paulus steunt 36 sportprojecten

Jeugd- en gehandicaptensport krijgen 187.750 euro

Het Jeugdsportfonds Camille Paulus, een project van de provincie Antwerpen, verdeelt 187.750 euro over 36 jeugd- en gehandicaptensportprojecten. De projecten liggen verspreid over de volledige provincie Antwerpen en benadrukken de sociaal-maatschappelijke waarde van sportbeoefening.

Sport, het belangrijkste sociaal gebeuren in onze provincie

In het hoofdgebouw van Pidpa, partner van het jeugdsportfonds, maakte gedeputeerde voor sport Koen Helsen de nieuwe projecten van het Jeugdsportfonds Camille Paulus bekend. "60 projecten werden ingediend. Op basis van kwaliteit, creativiteit en sociaal-maatschappelijke waarde selecteerde een beoordelingscommissie 36 projecten, waarvan 17 gehandicaptensportprojecten en 19 jeugdsportprojecten."

Veel aandacht voor gehandicaptensport

Het grote aantal gehandicaptensportprojecten is opvallend.

Met 17 gehandicaptensportprojecten wil het fonds Camille Paulus de gehandicaptensport in de provincie een duwtje in de rug geven.

Het project "G-platform Schoten" (20.000 euro) is een voorbeeldproject waarbij verschillende gehandicaptenclubs samenwerken om sport voor gehandicapten te promoten, het sportaanbod voor gehandicapten te verruimen en kwalitatief te verbeteren.

Sportclub-overstijgende samenwerkingsverbanden

Bij de projecten vallen ook de samenwerkingsverbanden op over de clubgrenzen heen. De regionale samenwerkingsprojecten rond KVC Westerlo (25.000 euro) en Royal Antwerp Football Club (25.000 euro) zijn zo twee nieuwe initiatieven waarbij vooral op het vlak van jeugdwerking zal samengewerkt worden.

Het provinciebestuur gelooft in de voorbeeldfunctie van deze topclubs. Hun voortrekkersrol moet inspirerend werken voor andere sportclubs. De subsidiemiddelen zijn niet bestemd voor de eerste ploeg, maar worden aangewend voor de brede basiswerking en samenwerkingsverbanden met andere clubs. Dit moet leiden tot een groter maatschappelijk draagvlak.

Ook de grote projecten van Koninklijke Mortsel Volleybal Club (10.000 euro) en 'Koka Volstaat Judo' in samenwerking met Antwerpen United Judo (10.000 euro) zijn gebaseerd op samenwerkingsverbanden met verschillende actieterreinen in de provincie Antwerpen. Deze projecten hechten zowel belang aan de brede instroom van nieuwe leden, het tegengaan van de drop-out op latere leeftijd als de kwaliteit van het sportaanbod.

Gedragscode verankert waarden in de sport

De 36 projecten besteden grote aandacht aan de sociaal-maatschappelijke waarde van sportbeoefening. Om deze waarden te verankeren, stelt elke projectindiener een gedragscode op voor leden, trainers, ouders en andere betrokkenen.

Het provinciebestuur wil maximaal betrokken worden bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de projecten. De initiatiefnemers kunnen dan ook rekenen op coaching en ondersteuning door de provinciale sportdienst tijdens hun project.

Bedrijven investeren fors in het jeugdsportfonds

Deze investeringen in sociaal-maatschappelijke jeugd- en gehandicaptensportprojecten zijn mogelijk door de steun vanuit het bedrijfsleven. Een hele reeks van bedrijven uit de provincie Antwerpen nemen hun maatschappelijk engagement om dit fonds te ondersteunen. "Het zijn allen grote firma's die streven naar een gezonde balans tussen de economische rentabiliteit en doelstellingen van de maatschappij" aldus gedeputeerde voor sport Koen Helsen.

De lijst met partners is ondertussen indrukwekkend: Arcadis Gedas, Pidpa, Coca Cola, Interbuild, Onafhankelijk Ziekenfonds, Janssen Pharmaceutica, Nafta, Mensura, Pfizer, KBC, Atlas Copco, De Lijn, Lotto, Belgacom, P&O Ports, Dredging International, SD Worx, Van Hool, Van Wellen, Project 2, Ravago plastics, Rosy Blue, Idewe, DCG, ATV, RTV, Radio 2 en Gazet Van Antwerpen ondersteunen dit project.

Ambitieus

Koen Helsen: "De publiek-private samenwerking tussen het provinciebestuur en het bedrijfsleven uit de Provincie Antwerpen mag een succes genoemd worden". Maar het Jeugdsportfonds Camille Paulus is ambitieus en wil nog meer bedrijven engageren om mee te investeren zodat er nog meer projecten ondersteund kunnen worden. Bedrijven die interesse hebben voor dit project kunnen nog altijd instappen.

Volgende indiendatum nieuwe projecten: 1 november 2007

Voor organisaties die nog geen project indienden is het dus nog niet te laat. Scholen, sportverenigingen, sportfederaties, sportdiensten kunnen een sociaal-maatschappelijk sportproject indienen. Projecten moeten een aanvraag indienen voor 1 november 2007. De subsidievoorwaarden en het aanvraagformulier vinden de verenigingen op de website www.provant.be

Op donderdag 27 september 2007 vindt er om 20 uur een infovergadering plaats in Het Huis Van De Sport in Berchem.

Inschrijven kan via martine.schollaert@sportdienst.provant.be

In bijlage vindt u een foto met gedeputeerde voor sport Koen Helsen en de vertegenwoordigers van de zes pilootprojecten.

Daarnaast vindt u ook nog twee overzichten van de uitgekeerde bedragen aan de verschillende projecten.

Wilt u meer informatie over het Jeugdsportfonds Camille Paulus?

Contacteer:

Koen Helsen

Gedeputeerde voor sport

Tel : 03/240 58 65

e-mail : koen.helsen@provant.be

Bert Geerinckx

Coördinator Jeugdsportfonds Camille Paulus

Tel : 03/240 62 79

e-mail : bert.geerinckx@sportdienst.provant.be

website : www.provant.be

Met vriendelijke groeten,

Jeroen Naudts
Communicatiedeskundige
Provinciale Sportdienst
p.a. Boomgaardstraat 22 bus 1
2600 Antwerpen-Berchem
tel: 03/240.62.94
fax: 03/240.62.99
Jeroen.Naudts@sportdienst.provant.be
www.provant.be/sport