SP Groningen


"Het College lijkt geadviseerd te zijn door oom Johannes"

22-06-2007 * Woensdag debatteerde de Gemeenteraad over de rekening, daarin legt het College van B&W verantwoording af. SP-raadslid Agnes Schlebusch was kritisch over het overschot van 59 miljoen Euro, de achterblijvende bouw van woningen en het overgebleven geld bestemd voor de Bijzondere Bijstand. Toch was Schlebusch over het geheel positief over de prestaties van het College: "Bijvoorbeeld de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is, anders dan in veel andere steden, goed gelopen in onze stad."

Opnieuw presenteert het College een positief resultaat; dit jaar maar liefst een overschot van 59 miljoen. Het deed Schlebusch denken aan haar oom Johannes: "Hij zei altijd: je moet een boer niet beoordelen op het aantal koeien in de stal, maar op de hoeveelheid geld dat hij op de bank heeft staan. Het lijkt erop dat ons College geadviseerd wordt door mijn oom Johannes. Maar oom Johannes had wel ongelijk, een goede boer investeert het geld. En ook de gemeente moet het geld laten werken." Het geld moet volgens de SP besteed worden aan hen voor wie het bedoeld is, de burgers van Groningen.

"Oom Johannes had ongelijk, een goede boer investeert het geld."

De woningbouw blijft volgens Schlebusch veel te ver achter bij de doelen. Het realiseren van maar 51 sociale woningen noemde zij treurig. "Gelukkig ligt er nog een mogelijkheid voor Nijestee om 75 woningen voor de sociale huursector te behouden. Wij zouden zeggen: pak die kans, want anders komen we nooit aan de gewenste en benodigde aantallen" waarmee zij doelde op het behoud van het Blauwe Dorp.

Omdat er geld over is gebleven, bestemd voor Bijzondere Bijstand, diende de SP een motie in om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de witgoedregeling uit te breiden. Deze regeling houdt in dat mensen die op bijstandsniveau zitten de aanschaf van bijvoorbeeld een wasmachine vergoed krijgen. In de plannen van het College komt iemand met bijstand daar na vijf jaar voor in aanmerking, de SP wil dat dit drie jaar wordt. De motie werd aangenomen.