Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060718960

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken over Amstel Televisie 5 (AT5). (Ingezonden 22 juni 2007)


1
Deelt u nog steeds de mening dat eventuele restruimte in de publieke multiplex uitsluitend dient te worden aangewend voor publieke doeleinden? Kunt u uw antwoord toelichten? 1)


2
Kunt u onderschrijven dat in de publieke NOS-multiplex ruimte is voor het doorgeven van Salto Omroep Amsterdam /AT5, al dan niet met inzet van hogere bandbreedtes? 2)


3
Waarom heeft u nog geen overleg gevoerd met de lokale omroepen en de Nederlandse Omroep Stichting (NOS), zoals u heeft toegezegd in antwoord op eerdere vragen? 3) Bent u nog steeds van mening dat u een rol dient te spelen bij het vinden van een structurele oplossing? Welke stappen gaat u zetten om dit te bereiken?


4
Bent u bereid om voor lokale omroepen in grote steden (bijvoorbeeld met meer dan 400.000 inwoners) de NOS te verplichten minstens één lokale publieke tv- en radiozender in grootstedelijke regio's te laten uitzenden op haar DVB-T capaciteit? Zo ja, hoe gaat u dit realiseren? Zo neen, waarom niet?


5
Bent u bereid om voor lokale publieke omroepen in grote steden (bijvoorbeeld met meer dan 400.000 inwoners) op Non-Interferentie-Basis per stad één DVB-T frequentie te gunnen aan de publieke lokale omroeporganisaties? Bent u tevens bereid om bij te dragen aan de zenderexploitatie in het kader van hun publieke grootstedelijke taakopdracht?


6
Hoe verhoudt de doelmatigheidstoets voor lokale omroepen zich tot het feit dat het bereik van omroepen voor grote steden (zoals Salto/AT5) vele malen groter is dan van menig regionale omroep, waarvoor de doelmatigheidstoets niet geldt?


7
Hoe gaat u om met de zenderexploitatie door de NOS van de publieke multiplex na de beëindiging van het contract tussen NOS en Koninklijke KPN NV (KPN) over de publieke mux in 2008? Bent u bereid toe te zien op een eerlijke openbare aanbesteding, gezien de dominante positie van KPN in deze markt en eerdere ­ voor bijvoorbeeld consumenten - beperkende gedragingen van KPN?


8
Bent u bereid om bij de aangekondigde wetswijziging van de Mediawet (de "Multimedia- en reclamewet") tevens een wetswijziging voor te stellen voor de verplichte uitzending van (grootstedelijke) lokale omroepen via de digitale ether? Kunt u uw antwoord toelichten?


1) Handelingen II, nr. 102, vergaderjaar 2005-2006

http://freenet-homepage.de/davidbeyer/Niederlande.htm http://home.planet.nl/~ploe2070/fmtv/dvbt/digitenne-kpntv.html
2) Uit technische informatie blijkt dat de Nederlandse Omroep Stichting thans 14,93 Mbit/s gebruikt voor het herbergen van haar uitzendingen in haar DVB-T capaciteit. Hierop worden sinds 6 juni 2007 vier televisie-zenders en negen radiostations uitgezonden, waaronder inbegrepen de publieke regionale radio- en tv-zenders. Tot 6 juni jl. werd de commerciele tv- zender CNN International op de publieke capaciteit als vijfde zender doorgegeven ten behoeve van het commerciele Digitenne van KPN-aanbod. Op basis van binnenhuisontvangst heeft KPN haar bandbreedte (voor Digitenne van KPN) op de DVB-T capaciteit ingericht op 19,91 Mbit/s om ­ met behoud van zogeheten Portable B-binnenhuisontvangst ­ meer zenders een plek te kunnen geven. Ook sommige publieke omroepen in het buitenland doen dit.
3) Aanhangsel Handelingen, nr. 586, vergaderjaar 2006-2007