Presentatie boek `Met de Groeten uit Riga'


Uniek drietalig boek over de vaart op Riga in Lets, Duits en Nederlands

NIEUWE PEKELA, 20070617 -- Op vrijdagmiddag 22 juni 2007 om 16.00 uur zal de presentatie plaats vinden van het boek `Met de groeten uit Riga' in het uit 1799 daterende Kapiteinshuis te Nieuwe Pekela. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Johannus Riepma, honorair consul van Nederland te Emden en afkomstig uit een oud redersgeslacht. Het boek 'Met de Groeten uit Riga' over de Groningse Oostzeevaart is het eerste historische boek dat ook in het Lets is vertaald.

Conservator Hendrik Hachmer van het Veenkoloniaal Museum schreef een bijzondere boek vol herinneringen aan de Oostzeevaart naar aanleiding van de vele persoonlijke stukken die hij ter voorbereiding van de gelijknamige expositie binnen kreeg. Het boek werd tevens in het Duits en het Lets vertaalt.
In het boek worden voorwerpen als Riganappen, toejasssen en zilveren Oostzeelepels uitvoerig beschreven. Ook is er een lijst met scheepsbevrachters uit Estland, Letland en Litouwen opgenomen en wordt er aandacht besteed aan het porselein van de fabriek van Kusnetsov te Riga.
In 'Met de groeten uit Riga' beschrijft de conservator echter niet alleen de vele souvenirs die door de zeelieden in Riga werden aangeschaft, maar staat hij vooral stil bij de persoonlijke verhalen van de zeelieden, hun lief en hun leed. Door deze persoonlijke verhalen is deze publicatie een bijzonder tijdsdocument geworden. Uitvoerig werd geput uit o.a. het archief van de gemeente Pekela en die van houtzagerij Koerts te Oude Pekela.

Het eerste exemplaar van het boek 'Met de Groeten uit Riga', zal aan de heer Johannus Riepma, Honorair Consul van Nederland te Emden worden overhandigd. De heer Riepma stamt uit een geslacht van reders die zelf ook regelmatig op de Oostzee voeren. Het uit 1799 stammende Kapiteinshuis te Pekela vormt natuurlijk een toepasselijk decor.

De presentatie vindt plaats op vrijdagmiddag 22 juni om 16.00 uur in het Kapiteinshuis te Nieuwe Pekela. Ds. Sicco Tjadenstraat c 95/96





Veenkoloniaal Museum Veendam