NCRV

Elisabeth I

Emmy-winnaar Eliabeth I met Helen Mirren en Jeremy Irons bij NCRV s

Zondag 24 juni
Nederland 2, 23.25 uur

Vanaf zondag 24 juni zendt de NCRV de film Elisabeth I uit, met de in de hoofdrollen Helen Mirren (Elizabeth de Eerste) en Jeremy Irons (Graaf van Leicester). De tweedelige serie Elizabeth I won in 2006 vele prijzen, waaronder verschillende Emmy Awards, drie Golden Globes voor onder meer voor beste acteur en beste actrice, en ook twee Screen Actors Guild Awards.

Elisabeth I speelt in de tweede helft van de regeerperiode van de Engelse koningin Elizabeth de Eerste (1533-1603). Ze was een populaire vorstin: dichters en toneelschrijvers schreven voor haar, kunstenaars schilderden haar portretten en componisten droegen muziek aan haar op. Maar deze kant is voor velen onbekend. Want in de overlevering is het persoonlijke leven van de koningin die nooit trouwde altijd overschaduwd door wat ze heeft bereikt op politiek en militair terrein. Elizabeth I kijkt verder dan de mythe van deze âVirgin Queenâ.

De eerste aflevering op 24 juni belicht Elizabeths stormachtige relatie met de Graaf van Leicester. Een periode waarin zij te maken krijgt met oorlog, verraad en ziekte. De tweede aflevering op 31 juni volgt Elizabeth in haar latere jaren, waarin ze een gepassioneerde relatie krijgt met de jonge ambitieuze Graaf van Essex (Hugh Dancy), die nota bene was opgevoed door zijn stiefvader, de Graaf van Leicester, die dus eerder het bed deelde met Elizabeth I.

Hoofdrolspeelster Helen Mirren speelde in diverse films en series, waaronder Gosford Park, The Madness of King George en The Queen. Jeremy Irons in onder meer de serie Brideshead Revisited, Die Hard with a Vengeance en The Merchant of Venice. Elisabeth I werd opgenomen in de stad Vilnius in Litouwen.