Ingezonden persbericht


MuziekPodium Zeeland presenteert: BATEAU IVRE

(Middelburg-Veere-Middelburg)

ZONDAG 24 juni 2007, 13.00-18.00 UUR

Een "jazz"-cruise met:


- Louis Sclavis Quintet (Fr./It.)


- Tetzepi Bigtet (NL)


- Guus Janssen (NL)


- Nieuw Trombone Collectief (NL)

"Qui courais, taché de lunules électriques

Planche folle, escorté des hippocampes noirs

Quand les juillets faisaient crouler à coups de trique

Les cieux ultramarins aux ardents entonnoirs."

Zo dichtte de piepjonge Arthur Rimbaud (1854-1891) bevlogen in zijn eerste bundel "Le bateau ivre" uit 1871 over een schip, waarvan de bemanning door Indianen over de kling gejaagd is om vervolgens als een dronkeman over de oceaan te zwalken.

Heeft de onderhavige jazz-cruise, behoudens de naam, iets met Rimbaud van doen ?

Hoegenaamd niet. Er is bemanning aan boord en voorts is het op het Veerse Meer moeilijk zwalken. Als er al sprake van dronkenschap is, dan toch niet van de boot.

Heeft deze boottocht dan misschien iets gemeen met de Zeeland Suite van Leo Cuypers, Willem Breuker en kornuiten ?

Op de combinatie van buitenlucht, ongeregelde impro-muzikanten en een benijdenswaardige ontspannen jaren zeventig-atmosfeer na, feitelijk weinig tot niets.

Heeft deze boottocht dan wellicht iets gemeen met de Beatles en hun Magical Mystery Tour ?

Op de combinatie van buitenlucht, experimenterende muzikanten en een behartenswaardig relaxte jaren zestig-atmosfeer na, feitelijk weinig tot niets.

Is deze boottocht dan soms geïnspireerd door grootschalige nieuwe muziek-projecten in de open lucht à la John Cage en Henry Brant

Nauwelijks, als je buiten beschouwing laat dat er werk uitgevoerd wordt van R. Murray Schaeffer, Canadees componist van stukken als "Music for a wilderness lake" en het uiterst indrukwekkende "Vancouver Soundscape", een concert voor scheepshoorns in een mistige noordelijke haven, dat in Nederland alleen bekend is via obscuur plaatwerk uit de jaren zeventig.

Waar gaat het dan wel over ?

Een tweedeks-boot met een publiek van maximaal 300 personen aan boord, de Lady Madeleine, gelegen aan de kanaalkade tegenover het station van Middelburg, vaart op zondag 24 juni tussen 13.00 en 18.00 uur van Middelburg naar het Veerse Meer en viceversa. Aan boord zijn er bescheiden horeca- en cateringfaciliteiten, met dank aan Rederij Dijkhuizen.

Stelt het programma nog wat voor ?

Het kan slechter. Er zal in ieder geval onbekommerd gegrasduind worden in het niemandsland tussen jazz, geïmproviseerde en nieuwe muziek en hopelijk zal het publiek even divers zijn. Opvallendste naam op het programma is vermoedelijk de Franse (bas)klarinettist-saxofonist Louis Sclavis, volgens ingewijden de meest interessante jazz-musicus van dit moment en die ingewijden hebben in dit geval meer dan gelijk. Het kwintet bestaat verder nog uit Francesco Bearzatti (klarinet, saxen), Paul Brousseau (keyboards, sampling, elektronica), Maxime Delpierre (gitaar) en Francois Merville (drums). Deze nieuwe Sclavis-groep heeft net een nieuwe c.d. uit, die de grilligheid en de experimenteerdrang van het veelgeprezen "Napoli's Walls"-project combineert met een fikse dosis hedendaagse jazz, muziek om superlatieven op los te laten kortom.

Maar ook de andere namen mogen er zijn.

Wat te denken van componist-pianist Guus Janssen, baanbrekend toonzetter van opera's als Noach en dwars improvisator, dit keer solo en op clavecimbel, het jazz-instrument par excellence, met stukken als Cha Tsja, Landschap met bleekgezicht en Pogo 3, titels die een glimp geven van wat de muziek is, namelijk wars van hokjesgeest, hilarisch en ook buitengewoon virtuoos.

Ook niet uit te vlakken is het acht musici tellende Nieuw Trombone Collectief, dat zich kort maar krachtig te buiten gaat, letterlijk in de open lucht, aan het in Nederland zelden tot nooit gespeelde werk van reeds genoemde R. Murray Schaeffer.

Het onvolprezen Tetzepi bigtet met o.a. saxofoniste Esmée Olthuis en trompettisten als Hans Leeuw, Jimmy Sernesky en George Pancraz en nog 10 andere muzikanten van hetzelfde kaliber is ongetwijfeld de spannendste big band van Nederland: al 10 jaar grossiert het bigtet in een flitsende mix van jazz, impro en nieuwe muziek, gelardeerd met swingende grooves in doorgaans afwijkende maatsoorten.

Meer dan voldoende reden om de gang naar Zeeland te maken dan wel voor de afwisseling in eigen provincie de fijnproevende muziek-toerist uit te hangen. Dat de thuisblijvers meer dan ooit ongelijk hebben, moet dat nog gezegd worden ?

Misschien tot slot nog wat praktische informatie ?

Kan nooit kwaad, wil men niet in zeven sloten tegelijkertijd lopen.

Programma (bij benadering)

13.00 uur: afvaart

13.00-13.30 uur: Guus Janssen clavecimbel solo

13.30-14.00 uur: Nieuw Trombone Collectief met Murray Schaeffer

14.00-14.30 uur: Guus Janssen clavecimbel solo

14.30-15.45 uur: Tetzepi Bigtet

16.00-17.30 uur: Louis Sclavis Quintet

Toegang

25 euro

20 euro voor donateurs (voor minimaal 20 euro) en CJP-ers.

Locatie en traject

Afvaart om 13.00 uur scherp op de Lady Madeleine, gelegen aan het Kanaal door Walcheren, Loskade te Middelburg, schuin tegenover het station. Vervolgens via het kanaal naar Veere en het Veerse Meer en viceversa.

Catering

Rederij Dijkhuizen zorgt voor alcoholische en non-alcoholische versnaperingen en prettig eetbare zaken, die overigens niet bij de prijs inbegrepen zijn.

Reserveren en informatie

Tel. 0900-3300033 (reserveren) / 0118-623650 (informatie)

E-mail: w.kniknie@muziekpodiumzeeland.nl

Website: www.muziekpodiumzeeland.nl

Is het verstandig om te reserveren ?

Vermoedelijk wel, hoewel het natuurlijk altijd spannend blijft om je vanuit Amsterdam, Groningen of Maastricht naar Middelburg te spoeden om te zien of er om 12.45 uur nog kaartjes zijn.

Met dank aan Delta, V.S.B. Fonds Zeeland, de gemeente Veere, de provincie Zeeland en het ministerie van O.C.&W

"Ik voer, met Elmusvuur op alle raas en sprieten,

Dol hout, verzeld van 't zwarte paardenvolk der zee,

Toen julidagen knuppelhard aan scherven stieten

't Ultramarijnen zwerk, vol trechters, blakerheet."