Hoogtijdagen der Schuttersgilden


350 jaar Cloveniersgilde Etten

ETTEN-LEUR, 20070305 -- Op 24 juni 2007 viert het Cloveniersgilde Etten o.b.v. Johannes de Doper haar 350-jarig bestaan. Het schuttersgilde zal dit jubileum vieren, in het centrum van Etten-Leur, tijdens de Kringgildedag voor Schuttersgilden van de Kring Baronie en Markizaat, onder de titel `Hoogtijdagen der Schuttersgilden'.

Hoogtijdagen der Schuttersgilden

De Kringgildedag van de Kring Baronie en Markizaat is één van de belangrijkste evenementen voor de Brabantse schuttersgilden. Tijdens dit jaarlijks treffen wordt er namelijk fel gestreden om "zilver". De dag begint met een eucharistieviering in de Lambertus kerk welk wordt gecelebreerd door Bisschop Muskens.

Daarna gaat men over tot het schenken van de erewijn en een lunch voor hoofdmannen, koningen en genodigden, in de Schonckzaal van het gemeentehuis Voor het publiek begint deze heuglijke dag met de opstelling voor de optocht van een 40-tal deelnemende schuttersgilden uit binnen en buitenland. De optocht, waar ongeveer 850 mannen en vrouwen aan deelnemen, zal door het hart van Etten-leur voeren en eindigen met de altijd imposante centrale opmars. Met slaande trom en wapperende vaandels wordt dit spektakel door standaardrijders op hun paard voorafgegaan.

De strijd om het zilver is dan aangebroken. In diverse klassen worden er wedstrijden gehouden voor standaardrijders, vendeliers, trommelaars, bazuinblazers en schutters. De schietwedstrijden zijn onderverdeeld in de verschillende wapens. Elke gilde heeft zijn eigen specifieke wapen waar men mee schiet. Er zijn schietwedstrijden met het blazoen, handboog, kruisboog en balansboog [St. Jans Boog]. koning- en keizerschieten.

Naast bovenstaande wedstrijden, zijn er ook prijzen te winnen tijdens de tentoonstelling van gilde attributen. Zilver kan gewonnen worden voor onder anderen het mooiste vaandel, indrukwekkendste collectie zilver van voor of na 1940, meest authentieke gilden kostuum en schoonste patroonheilige in de vorm van een beeld. Een deskundige jury zorgt voor een goede beoordeling.


De Beleving van het verleden
De Bourgondische cafés, eetgelegenheden en de historische componenten zoals het Oude Raadhuis, de voormalige Nederlands Hervormde Kerk, het Paulushofje en de 17de eeuwse Moeierboom zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de algemene beleving van dit evenement.

Het bezoekend publiek zal dan ook tijdens de `Hoogtijdagen der Schuttersgilden' niet alleen kunnen genieten van de strijd der schuttersgilden. Behalve een demonstratie van De Zwaardkring, die als doelstelling heeft het bestuderen en behouden van de middeleeuwse krijgskunsten, is er een expositie hedendaagse kunst met als rode draad schuttersgilden in zijn algemeenheid. Voor de kinderen wordt er een speciaal speeldorp gecreëerd waar een keur aan activiteiten zal plaatsvinden zoals het onder begeleiding kruisboogschieten en zwaardvechten.


Cloveniersgilde Etten o.b.v. Johannes de Doper
Het Cloveniersgilde Etten is een historisch schuttersgilden dat in 1657 is opgericht onder goedkeuring van Mary Stuart, moeder van Stadhouder Willem III.

Na decennia lang slapende te zijn geweest werd het Cloveniersgilde in 1997 heropgericht. De huidige samenstelling van het Cloveniersgilde Etten is in vergelijking tot de overige schuttersgilden in Nederland onderscheidend. Het gezelschap/ wat alleen uit mannen bestaat/ staat niet alleen open voor inwoners van de gemeente Etten/Leur. Ook inwoners die elders zijn geboren en getogen maken deel uit van het gilde.





Cloveniersgilde Etten