Rookverbod leidt tot opstand


Actie tegen rookverbod in Horeca

AMSTERDAM, 20070624 -- In Amsterdam, maar ook in plaatsen als Harlingen en Musselkanaal, zijn vrijwilligers van de Partij tegen Betutteling voorheen Rokerspartij (PtB), de Stichting Rokersbelangen en Forces Nederland de straat opgegaan om de horeca en de tabakshandel te vragen mee te werken aan een handtekeningenactie tegen de voorstellen van de regering. Volgens Kees Uitenbroek van de PtB is een actie zelden zo in goede aarde gevallen als deze. "Van de 181 tot nu toe in Amsterdam bezochte sigarenwinkels heeft ruim 90 procent zich bereid getoond mee te werken.

Meer dan de helft daarvan werft actief handtekeningen. Bij de rest kan getekend worden als iemand om het formulier vraagt. Slechts één van die 181 winkeliers staat niet achter onze handtekeningenactieactie".
De PtB hoopt dat ook mensen die normaal hun tabakswaren kopen bij supermarkten of benzinestations van de gelegenheid gebruik zullen maken om bij een echte sigarenboer verzet aan te tekenen tegen de plannen van de regering. Ook bij een honderdtal cafés, coffeeshops en koffiehuizen kan getekend worden, in en buiten de hoofdstad en de plaatsen die door Wiel Maessen op zijn Kruisvaarttocht al bezocht werden. De actie loopt door tot de door Actiefront geïnitieerde Rokersdag, op 12 oktober op het Binnenhof in Den Haag.
Men wordt gevraagd een handtekening te plaatsen onder een verzoek aan de regering en het parlement om te stoppen met het voorbereiden van een algeheel rookverbod en te gaan zoeken naar creatievere oplossingen waardoor rokers en niet-rokers van restaurants en cafés gebruik kunnen maken zonder hinder van elkaar te ondervinden.

Verstrengeling

"Er bestaat behoefte aan rookvrije restaurants, zoals er behoefte bestaat aan vegetarische restaurants. Daarin zou voorzien kunnen worden door bijvoorbeeld een inkomensgarantie te geven aan restaurants en cafés die rookvrij willen worden. Het feit dat er mensen zijn die niet van de geur van knoflook houden, betekent toch ook niet dat je het gebruik van knoflook in restaurants moet gaan verbieden."
De voorstelling van de regering als zou 70 procent van de Nederlanders voorstander zijn van een totaal rookverbod in de horeca is in het eerder genoemde NIPO onderzoek niet terug te vinden. Daar staat dat 70 procent "zich kan vinden" in de stelling: rookvrije horeca is een verademing.
Zich 'kunnen vinden in een verademing' en 'voorstander zijn van een rookverbod' zijn toch wezenlijk andere dingen vindt de PtB. "Er wordt op een ongeoorloofde manier met cijfers gegoocheld. Aangezien het onderzoeksrapport niet openbaar is kan ook niet nagegaan worden of en op welke manier het antwoord op de vraagstelling beïnvloed is.
Ik vind het verdacht als iets geheim gehouden wordt. Pfizer is tenslotte de fabrikant van Nicorette, nicotine in de vorm van pleisters en kauwgom, die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Stivoro raadt je aan die te gebruiken als je hen om een persoonlijk advies vraagt en aangeeft meer dan 10 sigaretten per dag te roken. Dat kost je wel 20 euro per week voor een nieuwe verslaving. Alle drie de grote fabrikanten van nicotinevervangers zijn trouwens actief betrokken bij de anti-rooklobby, kijk maar op de ledenlijst van het Partnership Stop met Roken"
Uit een ander onderzoek, dat door de Europese Unie werd gehouden, blijkt dat Nederlanders in Europa het sterkst gekant zijn tegen een rookverbod in de horeca. 36% is fel tegen een rookverbod, 17% is tegen. Anderzijds is slechts 23% fel vóór rookvrij maken van de horeca.
Dat wil zeggen dat een meerderheid van 53% in Nederland tegen invoering van een rookverbod is.

Noodzaak

De regering vindt een rookverbod noodzakelijk om de gezondheid van de werknemers in de horeca te beschermen. Volgens de PtB wil een groot deel van die werknemers die bescherming helemaal niet. "Wij worden vaak door de mensen achter de bar met gejuich ontvangen, slechts een enkeling vindt dat rokers "met asbak en al de Prinsengracht in gegooid moeten worden". Niemand wordt gedwongen om in de horeca te werken. De mensen die daarvoor kiezen weten dat daar gerookt wordt, kiezen er bewust voor en roken vaak zelf ook. De organisatiegraad van horecapersoneel is uitzonderlijk laag en toch acht de regering de mening van de vakbeweging representatief voor alle werknemers in de horeca. De regering heeft 100 dagen geluisterd naar organisaties, niet naar mensen. Ze horen in Den Haag alleen wat ze horen willen. Bovendien hebben veel horecaondernemingen geen werknemers, daar staan de eigenaars zelf achter de bar en het fornuis. Waarom moeten die mensen tegen zichzelf beschermd worden. In New York mag in horecabedrijven zonder personeel gewoon gerookt worden."

Drie V's

De Raad van Economisch Adviseurs heeft het kabinet aanbevolen zich meer bezig te houden met de moeilijke dossiers zoals de woningmarkt, de arbeidsmarkt en de pensioensector en laat zich laatdunkend uit over de betuttelende politieke visie van het kabinet: "die kan de deur wagenwijd openzetten voor overheidsingrijpen om mensen te helpen ' voor hun eigen bestwil'. Het kabinet vergeet evenwel dat de kern van overheidsfalen bestaat uit het feit dat de baten van de goede bedoelingen vaak niet opwegen tegen de enorme kosten van de uitvoering."
De resultaten van drie maanden regeringsbeleid zijn volgens de PtB samen te vatten in drie V's.
Verkorting van de lerarenvakanties: de minister van onderwijs jaagt de onderwijssector tegen zich in het harnas, het beroep van leraar wordt nog onaantrekkelijke gemaakt dan het al is, terwijl er een groot tekort aan leraren bestaat.
Verbod van de gloeilamp: de regering maakt zich in de ogen van de bevolking belachelijk, met Philips als lachende derde, in een tijd dat terrasverwarming in de horeca, buitenverlichting van kantoren en airconditioning in auto's standaard worden, hoe moet dat met de kroonluchters in de paleizen van de koningin?
De derde V is die van het Verbod op roken in de horeca. Waar volgens de regering de sociale samenhang één van de zes 'pijlers' van het kabinetsbeleid is, worden volgens de PtB met dit verbod totaal onnodig bestaande sociale structuren vernietigd. Buurtbewoners worden verdreven uit de buurtkroeg, allochtone mannen uit het koffiehuis, rokende sporters uit de kantine. Er dreigt een nieuwe samenleving te ontstaan waar rokers buitengesloten worden en niet-rokers het alleenrecht opeisen op de openbare ruimte in de samenleving.
Rokers zullen zich terugtrekken uit die samenleving en er geen bijdrage meer aan leveren. Wat men ook mag vinden van rokerige achterkamertjes, voor mannen als Den Uyl, Wiegel en Van Mierlo zal in de politiek geen plaats meer zijn.

-----
Oorspronkelijk begin persbericht:

De plannen van minister Klink om een rookverbod in de horeca in te voeren stuiten op grote weerstand onder de bevolking. Volgens een niet openbaar onderzoek van het NIPO, in opdracht van het farmaceutische concern Pfizer, is 46 procent van alle Nederlanders van mening dat de regering bezig is met een heksenjacht op rokers.

Handtekeningenactie





Partij tegen Betutteling voorheen Rokerspartij