Ingezonden persbericht

Grand Prix media-service ter attentie van (motor) sportredacties, relaties en sponsors

24-6-2007; Betreft wedstrijdverslag Grand Prix Engeland, circuit Donington Park

STONER PAKT VIJFDE MOTOGP-WINST UIT ACHT RACES

Op een opdrogend Donington Park pakte Casey Stoner zijn vijfde overwinning van 2007 en liep tegelijkertijd twaalf punten uit op Valentino Rossi. Poleman Colin Edwards werd tweede voor Chris Vermeulen. Colin Edwards kwam bij de start het beste van zijn plaats gevolgd door Dani Pedrosa, Nicky Hayden, Valentino Rossi, John Hopkins en Chris Vermeulen. In de daaropvolgende bochten wist Pedrosa de kop te pakken terwijl Hopkins, Rossi en Hayden het met elkaar aan de stok hadden. Vermeulen baande zich een weg door het vechtende drietal en nam de derde plaats in achter Edwards.

Casey Stoner, die het de eerste ronde wat voorzichtiger aan deed kwam inmiddels opzetten met in zijn kielzog de snel naar voren gekomen Anthony West. Stoner klom in drie ronden tijd van P7 naar P2 achter Edwards die de ronde daarvoor de kop had overgenomen van een ineens stuk minder snelle Pedrosa. Vlak daarna weet Hayden in de vierde ronde de Repsol Honda niet meer overeind te houden en zorgt voor de eerste crash in de MotoGP klasse en werd de ronde daarna gevolgd door Carlos Checa. Hayden ging nog wel door en bracht zelfs even een bezoek aan de pits om uiteindelijk op drie ronden achterstand over de finish te komen. Hayden's teamgenoot Pedrosa zakte nadat hij zijn kopposities verloren had in rap tempo terug tot zelfs achter de achtervolgende groep.

Edwards en Stoner wisten daarna steeds meer afstand van de achtervolgende groep te nemen terwijl daar veel van positie werd gewisseld. Was het eerst Vermeulen die de derde plaats in handen had, later was dat Hopkins totdat Rossi een groot aantal ronden de derde plaats in handen had. De eerder genoemde Vermeulen komt echter in de eindfase van een redelijke achterstand weer terug en pakt de derde plaats weer terug.

In de zevende ronde weet de inmiddels naar de vierde plaats opgeklommen West zijn Kawasaki net niet op de baan te houden. De Australiër gaat rechtdoor en weet zich lange tijd overeind te houden in de grindbak maar verliest dan toch de controle. West stapt weer op en vervolgt als vijftiende de race om in het verloop van de race nog op te klimmen naar een elfde plaats. Halverwege de race verremt Edwards zich in de Melbourne Loop en Stoner weet daar direct van te profiteren om vervolgens in het restant van de race de Texaan op ruim elf seconden achterstand te rijden.

Loris Capirossi probeert de prestaties van Stoner te evenaren en komt met ene redelijk tempo naar voren. Op de vijfde plaats aangekomen gaat de amicale Italiaan helaas onderuit. In het middenveld vinden er op de steeds verder opdrogende baan nog wat schermutselingen plaats tussen Pedrosa en Barros, die in de eindfase nog gezelschap kregen van Hopkins, de Puniet en Hofmann, waarbij de Braziliaan uiteindelijk zijn jonge tegenstander wist te kloppen.

Ducati rijder Stoner heeft nu in totaal 165 punten en dat zijn er 26 meer dan Rossi die 139 punten achter zijn naam heeft staan. Pedrosa staat derde met 103 punten. (Bron: www.motogp.com en www.racesport.nl)

WÉÉR BANDENPOKER IN DONINGTON PARK: LITJENS 21E EN WEBB 25E

Over vierenhalve dag starten de eerste trainingen voor de TT van Assen en het is voor het DeGraaf Grand Prix team dan ook snel pakken en afreizen naar Drenthe vanuit de Britse East Midlands onder de rook van Nottingham, waar vandaag de 8e GP van dit seizoen op het circuit van Donington Park werd afgewerkt. De Engelse GP werd gekenmerkt door wisselvallige omstandigheden, waarbij Joey Litjens het beste uit de verf kwam op de natte baan. Maar toen de race op zondagmiddag, in verband met het uur tijdverschil en de horizontale TV programmering van de MotoGP klasse reden de 125cc coureurs als laatste, op een opdrogende baan verreden werd, toonde de 17-jarige Limburger zijn vechtlust en finishte op een 21e plaats, nadat hij in een zwaar gevecht twee concurrenten te snel af was. De Brit Danny Webb reed in zijn thuis GP vanaf zijn 37e startplaats (na 'penalty') een sterke race, waarin hij zich opwerkte naar de 25e plaats en een snelste rondetijd die sneller was dan zijn teammaatje Joey Litjens.

De grote 'generale' voor de Asser TT was voor Joey Litjens in de regen er een die hem wel beviel. In de natte trainingen zette hij respectievelijk een 13e, 21e en 22e tijd neer. "Regen is mijn ding", grapte Litjens dan ook, die op een droge baan tot de 29e startplaats kwam. Maar zoals we van de Honda-coureur gewend zijn demonstreerde hij weer een bliksemstart, waarbij hij direct al 6 plaatsen winst boekte. "Voor het zover was hadden we eerst de keuze van bandentype voor de start", opent Litjens. "De baan droogde op, de lucht zag asgrauw en niemand kon voorspellen wat en of er regen uit de lucht zou vallen. Het TT Circuit Assen is het enige circuit in de GP's waar je als team de beschikking hebt over een apart weerkanaal op het interne TV-circuit. Daarop kan je exact zien of het gaat regenen, maar hier moesten we het doen met een voorspelling op papier van zondagmorgen 09.00 uur. Het team liet de keuze aan ons. Zowel Danny als ik kozen voor intermediates, net als een groot aantal andere rijders om ons heen. Achteraf hoorden we dat de kopmanen op slicks gokten, en die kregen uiteindelijk misschien wel gelijk. Maar ook op de opgesneden Dunlop's verliep de race perfect. De eerste ronden heb ik toch wat afgetast. In het gedrang van de openingsfase kwam je af en toe naast de ideale lijn op het vuile gedeelte. Toen het veld zich gevormd had ging het zonder problemen. Ik vocht een goede race, lag continue in strijd met 4 of 5 rijders en liet me in die laatste meters nu niet verschalken. Ik kwam als winnaar van de groep waarin ik reed over de finish en dat doet goed. Mijn machine stond achteraf bezien misschien iets te kort gegeared, waardoor de motor soms wat over zijn toeren kwam. Dat had wat extra snelheid en tijd kunnen opleveren, misschien wel een paar plaatsen op de eindrangschikking. Maar ik heb zelf de keuze gemaakt en ben er tevreden mee. Op naar Assen. Daar hebben we twee keer anderhalf uur kunnen testen in de afgelopen maanden. Vorig jaar scoorde ik er met een 19e plaats mijn beste seizoenscore. Die is dit jaar met de 16e plaats in Mugello. Het zou te gek zijn om voor eigen publiek mijn eerste WK-punt te kunnen scoren", hoopt Litjens.

Teammaatje Danny Webb maakte dezelfde bandenkeuze en maakte zowaar nog een betere start van de race mee. "Vanaf de allerlaatste plaats schoot ik naar voren. Het was nog wel wat 'slippery', maar ik pakte 7 posities in die eerste ronde. Dat gaf me de boost voor de hele race, waarin ik constante rondetijden kon rijden en me steeds verder naar voren vocht. Op een gegeven moment kwam Sandi over me heen. Ik pikte aan en klom met hem naar voren op. Samen met Sandi strijdend doken mijn rondetijden naar beneden en we liepen fors in op de groep waarin Joey en Hugo streden. Ik kwam zelfs tot tijden die 2 seconden sneller waren dan in de droge training. En sneller dan Joey in de race. Het was jammer dat Sandi onderuit ging, want toen was ik meteen mijn slipstreampie kwijt. Alleen rijdend zakten mijn tijden een ietsje, maar met de 25e plek ben ik best tevreden. Ik had die laatste 7 ronden ook graag nog in gevecht gegaan en met Sandi samen verder opgestoomd. Maar de race voor eigen publiek was OK zo. Mijn kennis van het circuit van Assen is zelfs na deze race meer als mijn ervaring op Donington hier. Ik had her ooit twee eer 209 minuten gereden en gewionnen in de Aprilia cup. Dat was niet een basis waar ik veel aan had tijdens deze GP. De extra meters die we in mei al op Assen maakten, zullen me komend weekeinde goed van pas komen", aldus Webb, die op zijn jonge leeftijd al veel veerkracht en incasserings vermogen heeft en ondanks tegenslag zijn vechtlust en drive weer helemaal terug heeft.

Hugo van den Berg vocht geruime tijd in de groep met Joey Litjens, maar moest een keer rechtdoor toen hij met zijn collega's voor een van de krappere bochten aanremde en er meters asfalt tekort bleken. De Aprilia coureur uit Hulshorst finishte als 27e.

(Bron: DeGraaf Grand Prix Team, www.molebaarracing.com)

DOVIZIOSO PAKT DE 250cc ZEGE IN NAT DONINGTON

De achtste 250cc race van het 2007 seizoen vond onder natte omstandigheden plaats op het Engelse Donington Park circuit en Kopron Team Scot coureur Andrea Dovizioso wist een superoverwinning te behalen tijdens de Nickel & Dime British Grand Prix. De Italiaanse rijder wist vanaf een zesde plaats op de grid zijn tweede overwinning van het seizoen te behalen en bracht daarmee zijn achterstand in het kampioenschap op regerend wereldkampioen Jorge Lorenzo terug naar elf punten nadat zijn Spaanse rivaal ten val was gekomen- Lorenzo kwam met nog zeventien ronden te gaan met een lelijke highsider ten val. Master-Mapfre Aspare coureur Alex de Angelis wist na vanaf pole te vertrokken te zijn de wedstrijd te leiden tot aan de een na laatste ronde toen hij ten val kwam en een bijna zekere overwinning in rook op zag gaan, hoewel hij, door de samen met Dovizioso opgebouwde voorsprong in het begin van de race, nog als tweede over de finish wist te komen en in de race wist te blijven voor het kampioenschap.

Red Bull KTM rijder Hiroshi Aoyama kwam vanaf een tiende plaats op de grid naar de derde plaats, slechts 0,233 seconde voor zijn landgenoot Yuki Takahashi uit het Kopron Team Scot Team, terwijl een andere Japanner- Hiroshi zijn jongere broer Shuhei Aoyama van het Repsol Honda team als zesde de eindstreep passeerde. Er waren diverse valpartijen gedurende de race, wat voor enkele rijders het einde van de race betekende maar ook diverse coureurs die ten val kwamen konden hun machine weer oppakken en nog belangrijke wk punten behalen. De coureurs die ten val kwamen Mika Kallio (Red Bull KTM) en Julian Simon (Repsol Honda) werden respectievelijk zesde en zevende, terwijl een uitstekend rijdende Ratthapark Wilairot op zijn privé Thai Honda PTT-SAG machine vanaf een zeventiende plaats op de grid naar een achtste plaats wist te rijden- zijn beste uitslag tot nu toe. De Spaanse rijders in het bijzonder schenen problemen te hebben met de natte omstandigheden, naast Lorenzo kwamen ook Alvaro Bautista (Master - Mapfre Aspar), Hector Barbera (Team Toth Aprilia) and Aleix Espargaro (Blusens Aprilia) in de regenrace ten val. Lorenzo staat met 153 punten nog aan de leiding in het kampioenschap maar heeft nu nog maar 11 punten voorsprong op Dovizioso. De Angelis staat derde met 135 punten. (Bron: www.motogp.com en www.racesport.nl)

Voor de uitslagen, zie de bijlagen en voor de statistieken surft u naar www.motogp.com onder de button results.

****