Uit: PH Nieuwsbrief 263.10

Wekelijkse nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht




BUREAUS JEUGDZORG BETALEN VIA CENTRA VOOR JEUGD EN GEZIN


Als alle geldstromen voor welzijn en gezondheid van de jeugd, voor opvoedingsondersteuning, jeugdgezondheidszorg, bureaus jeugdzorg, alle soorten meldpunten voor kindermishandeling lopen via de op te richten Centra voor Jeugd en Gezin, dan bevordert dat de ketenzorg voor kinderen met gedragsproblemen. Dan ligt de nadruk van het beleid daar waar die moet liggen: in buurten en wijken. Deze suggestie deed Jan Prenen, Portefeuilliehouder Jeugd van de Politie Rotterdam Rijnmond tijdens de landelijke studiedag Jeugdbeleid op 20 juni. Deze vond plaats te Rotterdam en trok rond de 100 deelnemers. Dagvoorzitter en Inventgroep voorzitter prof. Jo Hermanns nam de suggestie over. Ondergetekende en ook oud inventgroeplid omarmde eveneens de suggestie. Want er is daarvoor geen nieuwe wet nodig. Provincies en Gemeenten moeten slechts bereid zijn om de goedkeuring van begrotingen van de Bureaus jeugdzorg en de jeugdgezondheidszorg op elkaar af te stemmen.

Tijdens de studiedag hield ik een voordracht over de invoering van de Centra voor Jeugd en Gezin. Ik maakte mij zorgen dat alleen de verpakking van het nieuwe jeugdbeleid mooi wordt: nieuwe namen, nieuwe gebouwen en nieuwe elektronische dossiers. Maar dat er geen geld is voor het gebruiken van betere methoden om gedragsproblemen op te sporen en geen geld om de eerder en betere opgespoorde kinderen te helpen. Ik trok een vergelijking met de oprichting van regionale psychiatrische centra die een papieren en virtuele operatie is gebleken. Wil je de PPP's zien bij mijn lezing? Ze staan op www.integratedcare.nl doorklikken op lezingen. De titel is: Rotterdam, Centra voor Jeugd en Gezin juni 2007


VERANTWOORDING Hierbij ontving je de wekelijkse Nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health. Wil je meer weten over een bericht? Neem dan contact op. Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan en af door een mail te sturen naar PH.Nieuwsbrief@planet.nl Bij afmelding of wijziging graag vermelden welke versie (bv 243.1, 243.2, etc) je ontving.

De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl

Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.intergratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.
Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel 030 250 9359