Gemeente Beek


Rampenoefening MAA

Beek, 25 juni 2007

Op maandag 25 juni heeft de gemeente Beek haar rampbestrijdingsplan Maastricht Aachen Airport met een praktijkoefening getest. De oefening spitste zich toe op de gemeentelijke processen: opvang en verzorging, registratie en verplaatsing van de slachtoffers en voorlichting.

Slachtoffers van een gesimuleerde vliegramp werden op MAA opgevangen en vervolgens vervoerd naar Motel van der Valk in Stein. Doelstellingen van de oefening waren de medewerkers van gemeente, luchthaven MAA, de Koninklijke Marechaussee, de politie en de BHV groep (bedrijfshulpverlening) van motel van der Valk te trainen en knelpunten in het onlangs vastgestelde rampbestrijdingsplan MAA te signaleren zodat deze kunnen worden opgelost. Een groep van 25 vrijwilligers werkte mee als slachtoffer in de oefening.

In het "Besluit rampbestrijdingsplannen luchtvaartterreinen" heeft de burgemeester van een gemeente de verplichting een rampbestrijdingsplan vast te stellen en de beoefening daarvan voor vliegtuigongevallen op luchtvaartterreinen en de onmiddellijke omgeving daarvan. Op 15 februari 2007 is het aangepaste Rampbestrijdingsplan Maastricht-Aachen-Airport (RBP-MAA) o.a. door de burgemeester van Beek vastgesteld.

Uit de oefening is gebleken dat de medewerkers naast de voorbereiding op papier ook in een werkelijke rampsituatie goed voorbereid te werk kunnen gaan. Er zijn geen grote verbeterpunten uit de oefening naar voren gekomen.

Rampenoefening MAA 25 juni 2007 Rampenoefening MAA 25 juni 2007