Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Meerderheid raad akkoord met Integraal Huisvestingsplan

BARENDRECHT (dinsdag 26 juni 2007) ­ Tijdens de drukbezochte openbare raadsvergadering van maandag 25 juni werd uitgebreid gediscussieerd over de tussenrapportage van het Integraal Huis- vestingsplan (IHP). Met het IHP komt de gemeente tot een samenhangende kijk voor de langere ter- mijn op huisvesting voor onderwijs- en welzijnsinstellingen. In plaats van ad-hoc oplossingen voor huisvestingsproblemen bevat het IHP een duidelijke visie op de totale huisvestingproblematiek. Uit- eindelijk ging een meerderheid van de raad akkoord met het raadsvoorstel. Het agendapunt was voor VVD, PvdA en CDA aanleiding om een amendement in te dienen, waarin aanvullende kaders zijn op- genomen met betrekking tot het IHP. Het amendement werd door een ruime meerderheid van de raad gesteund. De motie van SGP/ChristenUnie, GroenLinks en D66 over de plannen ten aanzien van openbare basisschool De Tweemaster werd verworpen met 8 stemmen voor en 17 tegen.

De voorkeur van het college gaat uit naar scenario 3c uit de tussenrapportage van het IHP. Op grond van dit scenario worden in Barendrecht in totaal vier accommodaties voor het primair onderwijs gerealiseerd. In Barendrecht-Centrum gaat het om de vorming van een brede school, waarbij de basisscholen De Hoek- steen, De Dubbeldekker en de Dr. Schaepman zijn betrokken. Verder wordt in scenario 3c een gezamenlijke onderwijsvoorziening in Vrouwenpolder/Lagewei gerealiseerd voor het openbare en protestants-christelijke basisonderwijs. Voor basisschool Het Kompas is aan de Hoefslag vervangende nieuwbouw gepland. In Ba- rendrecht-Carnisselande wordt een (beperkte) accommodatie aan de Voordijk gerealiseerd. Het ingediende amendement voegt hieraan toe dat op het moment dat een school dreigt te worden gesloten, verplaatst dan wel geopend, de raad een laatste check op leerlingprognoses krijgt op basis waarvan zij een besluit kan nemen. Verder moeten in de multifunctionele accommodatie (MFA) van Vrouwenpolder/Lagewei bijzonder en openbaar onderwijs gelijktijdig van start gaan en toegankelijk worden. Ook mag er geen tijdgat ontstaan tussen het verplaatsen van de Tweemaster en het openen van de MFA in Vrouwenpolder/Lagewei. Daar- naast stelt het amendement dat op korte termijn een complete haalbaarheidsstudie wordt uitgevoerd rond de nieuwbouw van Het Kompas aan de Hoefslag, waarbij actieve betrokkenheid van de omwonenden en ge- bruikers een randvoorwaarde is.

Zwemvoorzieningen Barendrecht
De gemeenteraad heeft kennisgenomen van het behoefteonderzoek naar de uitbreiding van het Inge de Bruijn Sportfondsenbad of het aanleggen van een nieuw zwembad en de aanbevelingen. Het onderzoek toont aan dat er in Barendrecht tot 2020 een tekort aan zwemwater bestaat. Op dit moment zijn echter geen financiële middelen beschikbaar voor de uitbreiding van het zwemwater. Een meerderheid van de raad stemde maandagavond in met een uitbreiding van het huidige zwembad dan wel de aanleg van een nieuw zwembad in de toekomst. Verder stemde een ruime meerderheid van de raad in met het overnemen van de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport en met het onderzoeken van de haalbaarheid van een tijdelijke overkapping van het buitenbad in Albrandswaard tot uitbreiding van het huidige zwembad of aanleg van een nieuw zwembad aan de orde is.Dit onder de randvoorwaarde dat Charlois, Hoogvliet en Albrandswaard in dit project met de gemeente Barendrecht samenwerken.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht