Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Bergen op Zoom 26 juni

BERGEN OP ZOOM, 26 juni 2007

Politie lost met behulp omwonenden beroving en geweldpleging op

ROOSENDAAL: De politie heeft de afgelopen weken in samenwerking met de bewoners van de wijk Kalsdonk twee zaken opgelost. De buurtbewoners van de wijk reageerden de afgelopen weken geschokt op een beroving en een openlijke geweldpleging. Door hun alertheid en hulpvaardigheid heeft de politie beide zaken kunnen oplossen en vijf verdachten kunnen aanhouden.

Wijkagent Ad Vriends startte een onderzoek n.a.v. de beroving van een 88-jarige vrouw uit Roosendaal aan de Philipslaan. Ze werd hier op 9 juni van haar tas beroofd. De bejaarde vrouw kwam als gevolg hiervan ten val en liep letsel aan handen en gezicht op. Twee omstanders hielpen de vrouw na de beroving. Met behulp van omwonenden en getuigen kon de politie afgelopen week drie verdachten aanhouden. Het gaat om twee jongens van 14 jaar en een jongen van 12 jaar uit Roosendaal.

Een van de 14-jarige verdachten was in eerste instantie aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Ook hier waren verklaringen van getuigen en omwonenden erg waardevol voor het onderzoek. De geweldpleging vond op zondag 17 juni plaats aan de Philipslaan. Een 13-jarige jongen uit Roosendaal werd hier door een groep jongeren zwaar mishandeld. De jongen hield meerdere zwellingen in het gezicht en op het hoofd en een lichte hersenschudding over aan de mishandeling. In deze zaak zijn buiten de 14-jarige verdachte ook nog twee 15-jarige jongens uit Roosendaal aangehouden. Meerdere aanhoudingen in deze zaak worden niet uitgesloten.

Alle verdachten zijn na voorgeleiding aan de Rechter-commissaris geschorst. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Ze zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Politie onderzoekt brand in loods

HEERLE: De politie kreeg op maandag omstreeks 22.30 uur melding van een brand aan de Gareelweg. Hier was een uitslaande brand ontstaan in een loods. De brandweer kwam ter plaatse met een hoogwerker en spuitwagens om de brand onder controle te krijgen. In de loods stonden verschillende voertuigen opgeslagen. Er waren enkele voertuigen beschadigd. Ook de loods raakte beschadigd door de brand. De politie zette de omgeving af. De Gareelweg werd enige tijd afgesloten zodat de vrijgekomen asbest kon worden opgeruimd.

Omdat de oorzaak van de brand niet duidelijk is is er een technisch onderzoek ingesteld in de loods.

Twee voertuigen ontvreemd bij bedrijfsinbraak

WILLEMSTAD: De politie kreeg op dinsdagochtend melding van een bedrijfsinbraak aan de Voorstraat. In de nacht van maandag op dinsdag vernielden inbrekers een ruit om via deze ruit een deur te kunnen openen. Uit het bedrijf zijn twee autos ontvreemd. Het gaat om een blauwe Renault Laguna met kenteken 65-NP-FF en een grijze Peugeot Partner met kenteken 71-RR-GJ. Van de gedupeerde is aangifte opgenomen. De voertuigen zijn internationaal als gestolen gesignaleerd.

Snelheidscontrole op Top 10 traject

STEENBERGEN: Op dinsdag is er door het Verkeershandhavingsteam tussen 08.25 uur en 14.45 uur een snelheidscontrole gehouden op de N259. Er zijn 3642 voertuigen gecontroleerd, hiervan waren 244 passanten in overtreding. Hoogst gemeten snelheid bedraagt 128 km/u, terwijl hier een maximum van 80 km/u geldt.

Over trajecten

Het traject Bergen op Zoom - Dinteloord is één van de 10 trajecten waar de politie Midden en West-Brabant met intensief toezicht tracht om het aantal letselaanrijdingen (69) terug te dringen. Dagelijks maken ongeveer 2600 fietsers en bromfietsers gebruik van deze weg aangezien Bergen op Zoom veel scholen huisvest welke voorzien in de behoefte van de omliggende gemeenten zoals Steenbergen en Tholen. De trajecten zijn gekozen op basis van ongevalanalyses en (meet)ervaringen van de politie en de provincie Noord-Brabant. Op deze plaatsen vonden de laatste drie jaar meer dan 600 letselaanrijdingen plaats. De politie zal op deze locaties intensief controleren op de vijf speerpunten: helm, gordel, rood licht, alcohol en snelheid.

Het traject gereden vanaf de A58 bij Bergen op Zoom, via Halsteren en Steenbergen naar de aansluiting met de A29 onder Dinteloord. In dit traject liggen zeer veel gelijkvloerse kruisingen. Met name de kruising van de Randweg Noord en de Halsterseweg te Bergen op Zoom is een zeer verkeersonveilig punt aangezien alle soorten weggebruikers in allerlei richtingen gebruik maken van deze oversteekmogelijkheid.

De N-259 is ruim 20 kilometer lang en wordt 32 keer onderbroken door een kruispunt zonder en 6 keer door een kruispunt met verkeerslichten. De wegbeheerder heeft op deze weg inmiddels 4 rotondes aangelegd.

De Randweg Noord te Bergen op Zoom bestaat uit twee gelijkwaardige rijbanen verdeeld in twee gelijkwaardige rijstroken. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 80 km(buiten de bebouwde kom) en 70 km (binnen de bebouwde kom) per uur. Deze weg is geheel aangeduid als voorrangsweg en de kruisingen als voorrangskruising.

De N-259 bestaat uit een rijbaan welke is onderverdeeld in twee gelijkwaardige rijstroken,. Naast de N-259 zijn aparte fietsstroken danwel fietspaden aangelegd aan beide zijden van deze weg. In Halsteren liggen ze pal tegen de rijbaan en daarbuiten vrijliggend en van de rijbaan gescheiden door een smalle tot bredere wegberm

Een groot deel van de N-259 ligt binnen de bebouwde kommen van de gemeente Bergen op Zoom en Steenbergen. Hier geldt een maximum snelheid van 50 km per uur. Buiten de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 80 km per uur. Alle wegen die samen de N59 vormen zijn aangeduid als voorrangsweg of de kruisingen als voorrangskruising. Dit is door borden aangeduid.

Auteur: Inge Rijgersberg