Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 197 JA
Datum: 26 juni 2007

Bijna E 4 ton voor 17 toeristische projecten in Fryslân

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben bijna E 4 ton subsidie beschikbaar gesteld voor 17 toeristische en recreatieve projecten in deze provincie. Met deze provinciale bijdrage wordt een grote verscheidenheid aan toeristische voorzieningen en attracties mogelijk gemaakt. Zo zal in Appelscha, bij wijze van proef en voor de duur van 3 jaar, een "Appeltrein" langs de toeristische attracties gaan rijden. Recreanten kunnen gratis van deze trein gebruikmaken; ondernemers betalen de exploitatie. In Sneek komt een archeologisch steunpunt in de hal van de bibliotheek en het steunpunt in Firdgum krijgt een opknapbeurt. Schiermonnikoog krijgt een vogelobservatiepunt bij de Westerplas. Behalve de provinciale bijdrage wordt daarvoor het prijzengeld ingezet dat het waddeneiland in 2006 won bij de uitverkiezing tot mooiste plek van Nederland. Dat gebeurde in het gelijknamige NCRV-t.v.programma. In het Wijnjeterperschar kunnen bezoekers met behulp van een mp3-speler op diverse locaties 15 door de dichters zelf ingesproken Friese, Nederlandse en Stellingwarfse gedichten beluisteren. Een volledig overzicht van alle projecten staat als bijlage hieronder.

De subsidies zijn toegekend in het kader van de invulling van de 2e tender 2007 van de "Subsidieverordening Inrichting Landelijk Gebied Fryslân 2007", onderdeel 6 Toerisme en Recreatie. Deze subsidieverordening is sinds 1 januari 2007 van kracht. De tot deze datum bestaande 'verordening toerisme en recreatie Fryslân' is opgenomen in deze nieuwe subsidieverordening.

Op 30 januari 2007 hadden Gedeputeerde Staten het maximaal te verdelen bedrag voor de 2e tender 2007 vastgesteld op bijna E 455.000. Tot 1 april 2007 konden er projecten worden ingediend. Er zijn voor deze tender 18 projecten aangemeld. Eén project voldoet niet aan de criteria van de regeling; dit verzoek is afgewezen. De 17 projecten die wel aan de voorwaarden van de regeling voldoen vragen een subsidiebedrag van bijna E 4 ton. Het restant van het beschikbare budget blijft beschikbaar voor toeristische projecten in 2008.

Aanvragen 2008 nu indienen
Ook voor 2008 is in twee tenders subsidie beschikbaar: Aanvragen voor de eerste tender 2008 kunnen worden ingediend tussen 1 juli en 1 oktober 2007. Voor deze termijn heeft de provincie E 450.000 beschikbaar. Aanvragers kunnen voor een subsidieaanvraagformulier contact opnemen met de bureaus van Plattelânsprojekten. Downloaden kan ook via internet www.fryslan.nl/toerisme. Let ook op de advertenties in de media.

Bijlage: De 17 projecten die ten laste komen van het budget van 2007.


1. Aanleg van een parkeerterrein en de renovatie van de entree archeologisch steunpunt Firdgum. In de kosten E 15.308 wordt een bijdrage van E 7.654 beschikbaar gesteld.

Inrichting recreatiegebied De Komerk Eastermar.
Het terrein wordt voorzien van bebording (zowel bewegwijzering als informatie), straatmeubilair en speeltoestellen. Voor de kosten ad E 48.000 wordt een bijdrage van E 19.000 beschikbaar gesteld.

Kijkvoorziening Westerplas Schiermonnikoog.
Op Schiermonnikoog wordt aan de zuidkant van de Westerplas een vogelobservatiepunt gerealiseerd. Het geldbedrag (E 25.000) van de in 2006 gewonnen NCRV-prijs 'De mooiste plek van Nederland' wordt hieraan besteed. In de kosten ad E 117.500 wordt een bijdrage van E 35.750 beschikbaar gesteld.

Poëzieroute Wijnjeterperschar.
In het Wijnjeterperschar wordt een gedichtenroute ontwikkeld, waarbij 15 door de dichters zelf ingesproken (en te downloaden en/of via een (te lenen) mp3-speler te beluisteren) gedichten (Friese, Nederlandse en Stallingwarfse) zullen worden gebruikt. In de kosten ad E 13.100 wordt een bijdrage van E 6.050 beschikbaar gesteld.

Uitbreiding watersportvoorzieningen rond De Luts en opwaardering van de watersportkern van Balk. Totale projectkosten E 1.540.000; toegekende bijdrage E 40.000.

Haalbaarheidsonderzoek waterrecreatiepark en station Oudega W. Betreft een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden een (trein)station in Oudega te combineren met een nieuw op te zetten waterspeeltuin nabij het station en het meer De Aldegeaster Brekken. Voor de kosten ad E 15.500 wordt een bijdrage van E 5.250 beschikbaar gesteld.

Archeologisch steunpunt Sneek.
In de hal van de bibliotheek wordt een archeologisch steunpunt ingericht. In de kosten ad E 60.000 wordt een bijdrage van E 15.000 beschikbaar gesteld.

Proef openstelling grote en kleine sluizen in Harlingen. Het komende seizoen zal worden bekeken of het haalbaar is zowel de grote als de kleine Sluis weer te gebruiken voor het schutten van boten en het spuien van overtollig binnenwater. Bij gebleken succes zal dit een structurele activiteit worden. Voor de kosten ad E55.058 wordt een bijdrage van E 30.677 beschikbaar gesteld.

Verbetering van het toeristische fietspad Weperveld - Veenpettenweg. Voor de kosten ad E 105.000 wordt een bijdrage van E 40.000 beschikbaar gesteld.

Voor de bewegwijzering van en het plaatsen van informatiepanelen aan 4 wandelroutes in "De Grote Veenpolder" en het voor toeristisch en educatieve bezoek vrij toegankelijk maken van het ooievaarsstation a/d Spangahoekweg en de watervogelhouderij aan de Grindweg wordt een bijdrage van E 15.564,25 beschikbaar gesteld.

Natuurprojecten Scharnegoutum.
Ten noorden en ten zuiden van Scharnegoutum worden langs De Swette twee natuurterreinen gerealiseerd met wandelmogelijkheden, picknickplaatsen, natuurbeheer, een natuurlijke ijsbaan en aanlegvoorzieningen voor watersporters. In de kosten ad E 483.778 wordt een bijdrage van E 40.000 beschikbaar gesteld.

Appeltrein Appelscha.
In Appelscha zal een voertuig (de appeltrein) langs de verschillende toeristisch/recreatieve locaties gaan rijden. Het treintje is voor dagrecreanten aan Appelscha gratis te gebruiken; het zal gedurende het hoofdseizoen (eind april - eind augustus) worden ingezet en bestuurd door vrijwilligers. In de aanschafkosten ad E 82.500 wordt een bijrage van E 27.637,50 - beschikbaar gesteld. De exploitatie van het voertuig komt voor rekening van de Ondernemersvereniging Appelscha. Wanneer na de proefperiode van 3 jaar wordt besloten te stoppen met het project en het voertuig wordt verkocht dient de opbrengst van de wegtrein te worden verrekend met de toegekende bijdrage.

Kunstroute Ooststellingwerf.
Het betreft hier de ontwikkeling van een aantal wandel-, fiets- en autoroutes langs de verschillende kunstwerken in de gemeente. Bij de kustwerken zullen informatiepanelen worden geplaatst. Voor de kosten ad E 25.050 wordt een bijdrage E 10.905 - beschikbaar gesteld.

Midzomerfeest De Groote Veenpolder.
In het weekeinde van 16 - 17 juni 2007 is dit mogelijk tot een (twee)jaarlijks evenement uit te groeien 'midzomerfeest' voor de eerste keer gehouden. Er was muziek, straattheater, demonstraties en culinaire aantrekkelijkheden. Voor de kosten ad E 23.757 wordt éénmalig E 8.903,50 beschikbaar gesteld.

Multifunctionele herbestemming kerkje Boer.
Betreft het geschikt maken van het gerestaureerde (rijks)monument voor multifunctioneel gebruik t.b.v. diverse recreatieve en maatschappelijke activiteiten. Voor de kosten van aan te brengen voorzieningen ter verhoging van de recreatieve waarde ad E 81.250 wordt een bijdrage van E 30.000 beschikbaar gesteld.

Haven Kollumerzwaag.
Aan de Sweager Feart zal een nieuwe -nadrukkelijk bedoeld voor natuurminnende en rustzoekende recreanten- passantenhaven worden aangelegd met trailerhelling, een invalidensteiger en een kanosteiger. Voor de kosten ad E 68.000; wordt een bijdrage van E 39.270 beschikbaar gesteld.

Fietsen voor de natuur.
Het betreft hier een pilotproject van Staatsosbeheer en Natuurmonumenten waarbij fietsverhuurders op de eilanden Vlieland en Schiermonnikoog een zgn. 'groene toeslag' vragen waarmee (kleine) natuurprojecten op die eilanden worden gerealiseerd. Wanneer de resultaten van de pilot daartoe aanleiding geven zal het project 'fietsen voor de natuur' worden uitgebreid naar andere locaties in Nederland. In de kosten ad E 28.515 wordt een bijdrage van E 8.515 beschikbaar gesteld.


---- --