Gemeente Beuningen


Agenda voorjaarsnota 27 juni
Op woensdag 27 juni vergadert de gemeenteraad over de voorjaarsnota. De vergadering begint om 19.30 uur in de raadszaal. De agenda vindt u op onze website. Klik op Vergaderingen.

Wat is de voorjaarsnota?
Al vroegtijdig begint de gemeenteraad met het vaststellen van de doelen voor het volgende jaar. Deze doelen worden omschreven in een document: de voorjaarsnota. Alhoewel 2008 nog ver weg is, wordt geprobeerd een voorzichtige inschatting te maken van de financiële ontwikkelingen. Aangezien al wel bekend is hoe 2006 financieel is verlopen, kunnen de uitkomsten hiervan worden meegenomen in het financiële perspectief. Bijvoorbeeld als er sprake was van een structureel tekort of overschot.

Voorjaarsnota 2007
De voorjaarsnota is de voorloper van de gemeentelijke begroting 2008. Bij het behandelen van de voorjaarsnota stelt de gemeenteraad vast welke maatschappelijk effecten zij wil bereiken. Het college geeft de gemeenteraad aan hoeveel geld zij nodig heeft voor het bereiken van deze maatschappelijke effecten. In sommige gevallen ontvangt de gemeente een bijdrage van bijvoorbeeld de Provincie voor het realiseren van een doel. Ook kan het voorkomen dat de gemeente moet voldoen aan wettelijke verplichtingen, waardoor extra uitgaven noodzakelijk zijn. Uiteindelijk wordt in de voorjaarsnota het financieel perspectief van de gemeente Beuningen voor de jaren 2008 tot en met 2011 geschetst.

Uitgangspunt voor de voorjaarsnota is de in november 2006 vastgestelde begroting 2007. De begroting 2007 van de gemeente sluit met een negatief saldo van ongeveer EUR 400.000,00. De gemeente wilde graag in 2007 de onroerend zaakbelasting verder laten stijgen dan dat wettelijk was toegestaan om dit tekort op te vangen. Dit kan de gemeente alleen doen als zij hiervoor ontheffing krijgt van de provincie Gelderland. De provincie heeft deze ontheffing geweigerd. Bij deze weigering heeft de provincie aangegeven dat de gemeente het tekort van 2007 uit haar reserves moet betalen.
Aangezien het begrotingstekort van 2007 structureel is, begint de voorjaarsnota voor de jaren 2008 tot en met 2011 ook negatief.

Om de financiële positie van de gemeente Beuningen goed in kaart te brengen heeft de gemeente een begrotingsscan aangevraagd bij de provincie Gelderland. Door de provincie Gelderland wordt in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties op dit moment de financiën van de gemeente doorgelicht. Hierbij wordt de gemeente vergeleken met andere soortgelijke gemeenten. Op basis van de uitkomst van deze scan komt de provincie en het Ministerie van BZK met een aantal aanbevelingen. De uitkomsten van deze scan zullen in september in de gemeenteraad worden gepresenteerd.

Aangezien de voorjaarsnota al in juni behandeld wordt, kunnen de uitkomsten van de begrotingsscan nog niet meegenomen worden bij deze behandeling. Om deze reden stelt het college aan de gemeenteraad voor om de voorjaarsnota met het negatieve financiële perspectief voorlopig voor kennisgeving aan te nemen. Bij de definitieve behandeling van de begroting 2008 in november 2007 kunnen dan definitieve besluiten genomen worden over de wijze waarop de gemeente omgaat met het begrotingstekort.

In onderstaande grafiek staat aangegeven aan welke programma´s de gemeente in 2008 haar geld uit wil geven, volgens de voorjaarsnota:

De gemeente Beuningen werkt met de onderstaande programma´s. Achter elk programma staan de begrote uitgaven voor 2008.

Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting (EUR 13,5 miljoen) De doelen die de gemeenteraad bij dit programma voor ogen heeft zijn:

een duurzame inrichting van de ruimte voor wonen, leven en werken, afgestemd op de bestaande omgeving

gedifferentieerde en betaalbare woningvoorraad voor alle bevolkingsgroepen.

Sociale voorzieningen (EUR 6,8 miljoen)
Als beoogd maatschappelijk effect is hier beschreven dat de gemeenteraad wil bereiken dat inwoners een optimale participatie bereiken door:

de toeleiding naar (regulier) werk en het garanderen van inkomen

door het aanbieden of regisseren van het aanbod op de terreinen wonen en zorg.

Maatschappelijke ondersteuning (EUR 5,3 miljoen) De gemeenteraad wil dat alle burgers zelfstandig en volwaardig aan de Beuningse samenleving deel moeten kunnen nemen. Daarnaast wil de gemeente sociale voorwaarden scheppen voor een goede ontwikkeling van de doelgroep jeugd, zodat zij een volwaardig deelnemer aan de samenleving kunnen zijn. Als extra uitgaven stelt het college onder andere voor:

een bijdrage te verstrekken voor de facelift van dorpshuis de Lèghe Polder.

De stichting Perspectief een extra bijdrage te geven voor een jongerenwerker en het realiseren van een mobiele JOP.

Extra geld beschikbaar te stellen voor de versterking van de mantelzorg.

Algemene dekkingsmiddelen (EUR 4,0 miljoen)
Het betreft hierbij geen echt programma. De raad stelt hier dus ook geen doelstelling bij. De kosten hebben betrekking op rentekosten, kosten voor het innen van de belastingen, onvoorziene uitgaven en toevoegingen aan reserves.
Het college wil graag dat de gemeenteraad extra geld beschikbaar stelt voor het uitbreiden van het gemeentehuis en ten behoeve van de automatisering.

Milieu (EUR 3,7 miljoen)
Het behoud en verbetering van een duurzame leefomgeving staat voor de gemeente centraal bij het programma milieu. Om dit te bereiken zamelt de gemeente het afval in, draagt zij zorg voor de riolering en verstrekt de gemeente milieuvergunningen.

Welzijn (EUR 3,6 miljoen)
De bij dit programma geformuleerde doelstelling is: het bevorderen van de deelname van Beuningse inwoners aan kunst, cultuur, sport en recreatie. Het programma welzijn heeft een veelzijdig karakter. De volgende kosten vallen hieronder: bibliotheek, muziekschool, sportverenigingen en sportaccommodaties, monumenten, natuurbescherming, toerisme, speelplekken, onderhoud openbaar groen en de lokale radio.
Voor 2008 stelt het college aan de gemeenteraad voor om extra geld uit te geven om enkele sportaccommodaties te verbeteren en het speelruimteplan verder uit te werken. Verder stelt het college voor om een projectenbudget cultuur in te stellen en een bomenplan te ontwikkelen.

Algemeen bestuur (EUR 3,3 miljoen)
De gemeente streeft naar een democratisch extern gericht bestuur dat effectief, efficiënt en integer is. Naast de kosten voor de gemeenteraad en het college van B&W vallen onder dit programma de kosten voor de publieksbalie, voorlichting en bestuurlijke samenwerking.

Verkeer en vervoer (EUR 3,3 miljoen)
Bij dit programma zoekt de gemeente naar de balans tussen bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid. Hiertoe onderhoudt de gemeente de wegen, legt zij nieuwe wegen aan en zorgt zij dat deze wegen berijdbaar zijn bij gladheid. Tevens draagt zij zorg voor de openbare verlichting, het reinigen van de straten en het onderhoud van straatmeubilair. Tenslotte legt de gemeente voorzieningen aan om de verkeersveiligheid te bevorderen.
Voor 2008 vraagt het college extra geld bij de gemeenteraad aan voor het onderhoud van de openbare verlichting, de verbetering van de gladheidbestrijding en de aanleg van enkele wegen of de aanpak van kruispunten.

Onderwijs (EUR 2,7 miljoen)
De gemeente Beuningen wil zorg dragen voor een adequate, eigentijdse onderwijshuisvesting in bij voorkeur multifunctionele accommodaties en voldoende verspreid over de gemeente. Daarnaast wil zij bevorderen dat de peuterspeelzalen naadloos aansluiten op het basisonderwijs en dat jonge leerlingen ook na de basisschool zich veilig kunnen ontwikkelen.

Onder dit programma vallen de kosten voor de bouw en het onderhoud van de schoolgebouwen. Daarnaast betaalt de gemeente het leerlingvervoer van de kinderen die naar speciaal onderwijs gaan en betaalt de gemeente het zwemonderwijs en de gymnastieklokalen. Voor 2008 stelt het college voor geld vrij te maken voor het inrichten van Zorg Advies Teams in het primair en het voortgezet onderwijs.

Integrale veiligheid (EUR 1,1 miljoen)
De gemeente Beuningen streeft naar een veilige leefomgeving, gericht op de subjectieve en objectieve veiligheid. Om dit te bereiken bekostigt de gemeente de (regionale) brandweer, de ambulancedienst, de rampenbestrijding en neemt zij veiligheidsbevorderende maatregelen. Voor 2008 wil het college extra geld voor het houden van extra rampenoefeningen en het inrichten van een meldpunt bijzondere zorg met betrekking tot huiselijk geweld.

Economische zaken (EUR 0,4 miljoen)
De gemeenteraad streeft naar een gunstig ondernemersklimaat, waarbij randvoorwaarden worden geleverd voor het vestigen van nieuwe en het behoud van bestaande bedrijven en instellingen. Onder dit programma vallen de kosten voor de markt en kosten van nutsbedrijven.

De voorjaarsnota is op te vragen bij de gemeente.

Programmarekening
Bij de begrotingsbehandeling in november stelt de raad de programmabegroting vast voor het komende jaar. Het college is vervolgens belast met de uitvoering van het voorgenomen beleid, binnen de daarvoor vastgestelde kaders en beschikbaar gestelde budgetten. Gedurende het jaar wordt via bestuursrapportages verslag gedaan van de stand van zaken. Na afloop van het jaar wordt de jaarrekening opgesteld over dat boekjaar. Deze wordt vervolgens door de raad in juni vastgesteld. Omdat deze jaarrekening dezelfde indeling in programma's heeft als de begroting spreken we ook van de programmarekening. Hiermee legt het college verantwoording af aan de raad over het afgelopen jaar.

Uitgaven 2006

Uitgaven over 2006 bedroegen in grote lijnen:

Algemeen bestuur EUR 3,8 miljoen

Integrale veiligheid EUR 1,2 miljoen

Verkeer en Vervoer EUR 2,7 miljoen

Economische Zaken EUR 0,4 miljoen

Onderwijs EUR 2,9 miljoen

Welzijn EUR 3,4 miljoen

Sociale voorzieningen, kinderopvang, volksgezondheid en zorg EUR 11,0 miljoen

Milieu EUR 3.7 miljoen

Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting EUR 24,0 miljoen

Algemene dekkingsmiddelen en onvoorziene uitgaven EUR 4,7 miljoen

Resultaat 2006
De totale uitgaven over 2006 bedroegen EUR 57,8 miljoen, terwijl de inkomsten EUR 59,7 miljoen bedroegen. Het boekjaar 2006 is afgesloten met een totaal voordelig resultaat van EUR 1,9 miljoen. Het gemeentelijk grondbedrijf (de woningbouwprojecten) sloot met een voordelig saldo van EUR 0,7 miljoen, de algemene dienst (alle overige gemeentelijke programma's) sloot met een voordelig resultaat van EUR
1,2 miljoen.
Voordat dit resultaat tot stand kwam, is er in totaliteit voor een bedrag van EUR 1.6 miljoen specifiek bestemd en gestort in reserves. Ten opzichte van de begrotingen (totaal was voordelig EUR 0,2 miljoen geraamd) valt dit resultaat van EUR 1,9 miljoen zeer voordelig uit. Dit is niet alleen het resultaat van goed waken voor budgetoverschrijdingen, maar zeker ook het gevolg van enkele grote meevallers. Deze meevallers zijn echter voornamelijk van incidentele aard. Enkele voorbeelden zijn meevallers in de uitgaven voor salarissen, algemene en bijzondere bijstand en budgetten voor loon- en prijsstijgingen.

Wilt u meer weten over de achtergrond van de programmarekening en waar de uitgaven uit hebben bestaan? Kijk dan op `actueel'.