Gemeente Hardenberg

Wethouder Liese spreekt jongeren in centrum Hardenberg

Eerst zien, dan geloven

Dinsdag 26 juni 2007

Wethouder Liese heeft op donderdagavond 21 juni een rondgang door het centrum van Hardenberg gemaakt met als doel in contact te komen met jongeren. De rondgang was onderdeel van de 'Wmo-maand', waarin iedereen wordt uitgenodigd om mee te denken over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Afgelopen donderdag konden jongeren hun zegje doen.

Wethouder Liese sprak jongeren aan op straat, bij jongerencentra en een poolcentrum. Hij deed dat samen met jongerenwerker Freddy van Vaassen van stichting De Stuw. De gesprekken gingen over vrijetijdsbesteding, alcohol- en drugsgebruik, de relatie met ouderen, de veranderingen in het centrum en het jongerenproject in Heemse. Een aantal gesprekken is op camera vastgelegd, in overleg met de gesproken jongeren.

Veel jongeren vertelden uit te gaan uit in Hardenberg, maar een aantal jongeren gaat op zaterdag uit in Duitsland. Volgens hen is er geen sprake van overmatig alcohol- en drugsgebruik. Toch viel het op dat een aantal van de jongeren vroeg in de avond al mixdrankjes nuttigt. Enkele jongeren gaven aan te ervaren dat ouderen hen scheef aankijken en geen contact met ze zoeken. Ze ervaren veel vooroordelen, ondanks positieve voorbeelden zoals deelname aan het project 'Hang around' in Heemse waar jongeren zich inzetten voor de wijk waarin ze wonen. Jongeren gaven aan dat veranderingen in het centrum vragen oproept. Zijn er straks nog plekken om samen te komen? Is er plaats voor jongeren? Wat heeft het centrum straks te bieden? Een enkeling is sceptisch: Eerst zien, dan geloven.

De bijeenkomsten in het kader van de 'Wmo maand' zijn bedoeld als inbreng vanuit de samenleving voor het ontwikkelen van het Wmo beleid.