Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Schooldecanen en leerlingbegeleiders niet tevreden over ambulante begeleiding

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Er wordt veel geld verspild bij de ambulante begeleiding van leerlingen met een beperking. De CG-Raad wil ouders een grotere stem geven en pleit voor een centrale organisatie van de ambulante begeleiding.

De NVS-NVL (Vereniging van Schooldecanen en leerlingbegeleiders) heeft een onderzoek uitgevoerd naar het rendement van de inzet van Ambulante Begeleiding in het regulier voortgezet onderwijs. Om het mogelijk te maken dat leerlingen met een lichamelijke of zintuiglijke beperking of leer- en gedragsstoornissen met succes een gewone VO-school bezoeken, krijgen zij 'een rugzakje' met geld mee. De helft van dit geld gaat rechtstreeks naar de VO-school waar de leerling staat ingeschreven, de andere helft gaat naar een Regionaal Expertise Centrum (REC). Van het geld dat naar de Regionale Expertise Centra gaat levert volgens de NVS-NVL 50% onvoldoende meerwaarde op voor de leerling, waardoor 16 miljoen euro is verspild, aldus de NVS-NVL. Zie www.12vragen.nl.

De WEC-Raad geeft in een brief aan de leden aan dat er veel valt af te dingen op het onderzoek. Men heeft het over een subjectieve beoordeling en tendentieuze conclusie. (Klik hier).

Te weinig ambulante begeleiding

Al eerder gaf de CG-Raad aan dat er op veel plaatsen te weinig Ambulante Begeleiding beschikbaar is. Door de groei van het aantal leerlingen met een rugzak in het regulier onderwijs, kan het REC de vraag onvoldoende aan. Middelen blijven daardoor ongebruikt liggen. De CG-Raad pleit er daarom voor om de middelen in samenwerking met het REC, de reguliere school en de ouders in te zetten voor ondersteuning die de leerling nodig heeft. (Klik hier).

De CG-Raad onderschrijft het belang van een oplossing. Loslaten van de gedwongen winkelnering is sinds invoering van de Leerling Gebonden Financiering (waarvan de AB deel uitmaakt) in 2003 inzet geweest. De CG-Raad is er echter niet voor dat scholen op eigen houtje beslissen wat er met de middelen voor AB die in de rugzak van de leerling zitten gebeurt, zoals de NVS-NVL voorstelt. De CG-Raad is van mening dat ouders daarin een belangrijke stem moeten hebben.
De CG-Raad is verder van mening dat een centrale organisatie van de AB een belangrijke stap vooruit kan zijn. Nu komen er vaak verschillende AB-ers op één school. Een centrale organisatie kan daarin verandering brengen. Bovendien vindt de CG-Raad dat er afspraken moet komen tussen de RECs, de reguliere scholen en de ouders, ver over de wijze waarop middelen worden besteed op het moment dat een Regionaal Expertise Centrum de ambulante begeleiding niet kan leveren.

(Geplaatst: 27 juni 2007)

---