Bevolking Aziatische en Afrikaanse steden verdubbelt in 2030

27.06.2007 / 13:00 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: World population foundation

World population foundation

www.mybody.nl

'Snelheid en schaalgrootte van stedelijke groei vereist revolutionair andere manier van denken,' waarschuwt VN Bevolkingsfonds.
Bevolking van Aziatische en Afrikaanse steden verdubbelt in 2030

Den Haag, 27 juni 2007 - De mensheid zal revolutionair anders moeten gaan denken om verdubbeling van stedelijke bevolking in Afrika en Azië in 2030 het hoofd te kunnen bieden. Hiervoor waarschuwt UNFPA, het Wereldbevolkingfonds van de Verenigde Naties. In het vandaag gelanceerde Wereldbevolkingrapport 2007 stelt de organisatie dat de bevolking van Afrikaanse en Aziatische steden over 30 jaar verdubbeld zal zijn tot 1,7 miljard mensen. Dat is meer dan de bevolking van China en de Verenigde Staten samen.

Tijdens een persconferentie overhandigde Purnima Mane, vicedirecteur van UNFPA het eerste exemplaar van het Wereldbevolkingrapport 2007 aan Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie. Purnima Mane: 'Wat staat te gebeuren in steden in Afrika en Azië geeft onze gezamenlijke toekomst vorm. Urbanisatie is onvermijdelijk. Het kan en moet een positieve ontwikkeling zijn.'

Het rapport rekent af met het beleid van overheden ten aanzien van verstedelijking. Dat beleid is lange tijd gericht op het ontmoedigen van migratie naar de steden. Het is niet gebaseerd op goede analyse van feiten en is ineffectief. Het is gebaseerd op een intuïtief gevoel dat het platteland leegloopt en steden te hard groeien en dat dit ongewenst is. Het belemmert de mogelijkheden van arme stedelingen om hun levensomstandigheden te verbeteren.

Volgens het rapport zal vanaf 2008 meer dan de helft van de huidige wereldbevolking van 6,7 miljard mensen, in steden leven. Hoewel mega-steden (van meer dan 10 miljoen mensen) zullen blijven groeien, zullen de meeste mensen wonen in steden met een bevolking van 500.000 of minder.

Het rapport stelt dat de meeste stedelijke groei niet meer voornamelijk wordt veroorzaakt door migratie vanuit het platteland, maar door autonome groei van de stadsbevolking zelf
- waarbij de geboortecijfers in de sloppenwijken veel hoger zijn dan in economisch welvarende wijken. Beleidsmakers dienen interventies ter bestrijding van armoede, investeringen in de verbetering van de positie van vrouwen, onderwijs en gezondheidszorg: goede zorg voor zwangere vrouwen en moeders en de mogelijkheid om keuzes te maken over de gezinsgrootte en de toegang tot anticonceptie.

Steden bieden de beste kansen voor ontwikkeling: zij zijn aangesloten op de globaliserende wereld. De concentratie van mensen in steden biedt schaal voor betere voorzieningen, de grotere anonimiteit biedt kansen om traditionele patronen en denkwijzen te veranderen. Het rapport stelt bovendien dat de groei van steden ook goed is voor het (resterende) platteland: markt voor voedsel en andere producten.

Steden maken veel beter gebruik van schaarse grond dan bijvoorbeeld landbouw en zijn zelfs beter voor het milieu. 50% van de wereldbevolking woont op nog geen 3% van de grond. Weliswaar vaak de beste grond, maar niettemin een prima gebruik van schaarse grond.

Om voordeel te hebben van mogelijkheden, moeten overheden zich voorbereiden op stedelijke groei. Als ze wachten, zijn ze te laat. Nieuw beleid moet zich baseren op de feiten en de onvermijdelijkheid van de groei van steden - vooral ook middelgrote steden. De huidige groei kent geen precedent. De veranderingen zijn te groot en gaan te snel om planners en beleidmakers alleen te laten rèageren. Nieuw beleid moet anticiperend zijn. Het moet voldoende land vrij en gereed maken voor nieuwe woningen, en tijdig goede infrastructuur aanleggen (vervoer, elektriciteit, water, riolering, maar ook het plannen van scholen en ziekenhuizen). Dergelijk beleid moet vooral de energie van de stedelingen zelf mobiliseren en hen betrekken.

Beleidsmakers moeten de potentie van steden gebruiken om ieders leven te verbeteren. Enkele aanbevelingen uit het rapport:
24)- Accepteer het recht van arme mensen om te leven in de stad. Houd op met pogen migratie te ontmoedigen en stedelijke groei tegen te gaan. 25)- Adopteer een brede en lange termijn visie op het gebruik van stedelijke ruimte. Bied, onder andere, grond voor bebouwing aan met basale voorzieningen en plan het bevorderen van duurzaam landgebruik vooruit
26)- Creëer gezamenlijk een internationale inzet om strategieën voor stedelijke groei te ondersteunen

De helft van de stedelijke bevolking is jonger dan 25 jaar. Het jongerensupplement bij het Wereldbevolkingrapport, vertelt de verhalen van 10 jongeren die gemigreerd zijn of opgroeien in steden. Het belicht de speciale behoeften van jonge mensen met betrekking tot onderwijs, gezondheidszorg, bescherming tegen geweld, werkgelegenheid en integratie in de gemeenschap.

30)
Informatie voor de pers,