Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 12 juni 2007

Detailhandel eist uitstel milieuzones

Het Platform Detailhandel Nederland vraagt minister Eurlings de invoering van milieuzones uit te stellen.

De milieuzone voor vrachtverkeer zoals meerdere grote steden in Nederland die willen invoeren, zal per direct moeten worden opgeschort. Dat is volgens het Platform Detailhandel Nederland de consequentie van een uitspraak van het Europese hof. Volgens het Europese Hof mogen roetfilters niet verplicht worden gesteld.

Het Europees Hof heeft met deze uitspraak een bom onder het Nederlandse model voor milieuzonering gelegd. Een milieuzone is een stedelijke gebied waarbinnen geen vrachtverkeer mogelijk is tenzij het voldoet aan emissie normen of een roetfilter heeft. Het Ministerie van VROM wil in samenwerking met een aantal grote steden binnen een aantal maanden al roetfilters verplichten voor vrachtauto's.

De Nederlandse overheid had het roetfilter hier willen verplichten om de luchtvervuiling te beperken. De invoering is echter strijdig met de vrije Europese markt. Nederland stelde beroep in bij het EU-Hof. Maar de hoogste rechters van Europa oordeelden dat de Nederlandse regering niet heeft aangetoond dat er sprake is van bijzondere problemen op haar grondgebied waardoor het nodig zou zijn om het roetfilter in Nederland vroeger in te voeren dan in de rest van de EU.

De uitspraak van het Europese hof zal grote consequenties hebben voor de invoering van milieuzones in diverse steden in Nederland waaronder Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Aangezien roetfilters niet verplicht mogen worden en de overige maatregelen in Nederland ook niet strenger mogen zijn dan elders in Europa, zal men een pas op de plaats moeten maken.

Het Platform Detailhandel Nederland eist dat de Nederlandse overheid de uitspraak van het Europese Hof zal respecteren en haar beleid zal aanpassen.


---

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.