Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

JELLE BOUWT ER NOG 100 METER EXTRA KNIKKERBAAN BIJ

Jelle (23 jaar) heeft in Het Dolhuys, nationaal museum van de psychiatrie in Haarlem, een knikkerbaan gebouwd van ruim 400 meter en is momenteel bezig er nóg 100 meter bij te bouwen, want hij wil de langste knikkerbaan ter wereld maken! De baan blijft in Het Dolhuys tot en met 20 augustus a.s. Twee keer in de week komt Jelle naar Het Dolhuys om aan zijn baan te bouwen en/of het te demonstreren. Op zijn website staan de dagen dat hij in Het Dolhuys zal zijn. Kijk hiervoor op www.knikkerbaan.nl.

Jelle was 4 jaar toen hij tot ieders verbazing met lego een ingewikkelde knikkerbaan bouwde. Zijn bijzondere hobby liep steeds meer uit de hand en de banen werden telkens groter en ingewikkelder. De ingenieuze constructies met tunnels, bruggen, suisbuizen, stofzuigerslangen, loopings en licht- en geluidseffecten ontstaan in Jelle's fantasie, zonder instructieboek of ontwerptekening.

Jelle vindt het geweldig om te zien hoe de knikkers over zijn zelfgemaakte knikkerbanen hun weg vinden. De knikker moet zo láng mogelijk onderweg zijn. De railtrack (van lego treinrails) is zijn favoriet, want daar gaan de knikkers heel langzaam. Een buis of dikke tuinslang zorgt voor een hoge rolsnelheid. Hij vindt ook het geluid van de baan, een en al getingel en geratel mooi ('Als het maar ting zegt') én..lichteffecten mogen niet ontbreken.

Jelle heeft autisme. Hij beschikt hierdoor over bijzondere talenten. Zo kan hij ingewikkelde wiskundige vraagstukken in een oogwenk oplossen. En als hij een tijdje naar een wegenkaart kijkt kent hij hem helemaal uit zijn hoofd. Jelle woont en werkt in workhome Emerhese op Zon & Schild, onderdeel van de Symforagroep in Amersfoort.

Het Dolhuys
In haar vaste presentatie laat Het Dolhuys zien hoe Nederland door de eeuwen heen met 'waanzin' omging en hoe de psychiatrie en de positie van de patiënt veranderde. Daarnaast, zoals nu, zoomt Het Dolhuys in wisselende presentaties en manifestaties in op actuele maatschappelijke kwesties in de psychiatrie. Het Dolhuys prikkelt bezoekers om na te denken over de schimmige grens tussen gek en normaal om zo de stereotype beeldvorming rond gekken ter discussie te stellen. In Het Dolhuys ontmoet men mensen die persoonlijke verhalen vertellen over hun ervaringen met waanzin. De vraag die zich bij de bezoeker opdringt is: "Wat is eigenlijk het verschil tussen mijzelf en die ander?". De interactieve opzet van Het Dolhuys maakt van een bezoek aan het historische pand op de Schotersingel in Haarlem een indrukwekkende ervaring

Praktische informatie

Meer informatie:

Jelle's knikkerbaan: www.knikkerbaan.nl
Het Dolhuys: Babette van de Weg, 023-5410688 of vandeweg@hetdolhuys.nl

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur
Zater-, zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur

Entree:
Volwassenen E 7,50-
13-18 jaar E 5,-
Tot 12 jaar GRATIS
65+, CJP, Collegekaart en
Haarlem Pas E 5,-
Museumkaart en Supporters van Het Dolhuys GRATIS

Rondleidingen (op aanvraag)

Bezoekadres en contact:
Het Dolhuys Het Dolhuys ligt op korte loopafstand ten Schotersingel 2 noorden van het Centraal Station te Haarlem. 2021 GE Haarlem Parkeren is mogelijk in de garage op het T 023 5410 670 stationsplein.
F 023 5410 681
E info@hetdolhuys.nl
W www.hetdolhuys.nl

---- --