Nederlandse Politiebond


NPB boekt juridisch succes voor TOR-deelnemers

De NPB gaat het ministerie van BZK verzoeken de politiekorpsen dwingend te verplichten de bij TOR-deelnemers ingehouden WW-premie terug te halen bij de Belastingdienst en deze vervolgens aan hen terug te betalen - inclusief wettelijke rente. Het NPB-bezwaar tegen het inhouden van de WW-premie bij deze collega's blijkt juridisch te staan als een huis.

Zoals bekend hanteert de Belastingdienst sinds 2005 de Groene Tabel voor collega's die gebruikmaken van de Tijdelijke Ouderen Regeling (TOR). Zij komen volgens de Belastingdienst niet meer in aanmerking voor de fiscale arbeidskorting, aangezien hun TOR-inkomen getypeerd moet worden als 'loon uit vroegere arbeid'. Tegelijkertijd is bij de TOR-deelnemers wel WW-premie ingehouden. Ten onrechte, aldus de NPB, want wie 'loon uit vroegere arbeid' ontvangt, hoeft daarover geen WW-premie te betalen.

Inhouding WW-premie onterecht
In het bondsblad van april kon de NPB al laten weten dat een groot aantal belastinginspecteurs dit standpunt deelt. Blijkbaar is dat bericht voor BZK aanleiding geweest om zelf ook eens bij de Belastingdienst na te vragen of het klopt dat bij toepassing van de Groene Tabel geen WW-premie meer ingehouden dient te worden. In het BZK-informatiebulletin A4 van juni 2007 bevestigt het ministerie in ieder geval de zienswijze die wij al van meerdere belastinginspecteurs hadden vernomen.

Wat betekent dit concreet voor diegenen die met de TOR zijn of zijn geweest en die in aanraking zijn gekomen met de Groene Tabel?

Doorgaan met Groene-Tabelprocedures?
Momenteel maakt de NPB nog steeds bezwaar tegen zowel de onthouding van de arbeidskorting als de inhouding van de WW-premie. Al enige tijd zijn we echter aan het afwegen of het zinvol is om met de eerste categorie procedures door te gaan. We hebben deze vraag voorgelegd aan een belastingdeskundige die ervaring heeft met het voeren van procedures tot en met de Hoge Raad. Hij onderschreef onze inschatting dat er juridisch geen openingen en mogelijkheden zijn om de procedure tegen de toepassing van de Groene Tabel met succes af te ronden.

Terugbetaling WW-premie plus rente
De NPB is dan ook voornemens om de bezwaren tegen deze toepassing stop te zetten en onze inspanningen uitsluitend te gaan richten op het terughalen van de WW-premie inclusief wettelijke rente. Wij gaan BZK verzoeken om alle korpsen de dwingende verplichting op te leggen om de ten onrechte ingehouden WW-premie terug te halen bij de Belastingdienst en deze aan de betreffende medewerkers terug te betalen inclusief wettelijke rente. De verplichting die BZK via het informatiebulletin A4 aan de korpsen heeft opgelegd is in onze ogen veel te vrijblijvend.

De ACP heeft inmiddels laten weten dat zij de kwestie over de toepassing van de Groene Tabel wel aan de Hoge Raad gaat voorleggen. Voordat de NPB de procedures tegen toepassing van de Groene Tabel definitief beëindigt, zullen we eerst bij onze collega's informeren naar de mogelijkheden die zij blijkbaar nog wel zien om de zaak via de Hoge Raad tot een goed einde te brengen.

Wij hopen zeer binnenkort te kunnen melden op welke manier en op welke termijn de WW-premie zal worden terugbetaald. Voorlopig kunt u nog steeds een kopie van de salarisstrook van uw eerste TOR-maand naar ons opsturen voor het maken van bezwaar. Die kopie moet wel binnen zes weken na uw ontvangst van de salarisstrook bij ons binnen zijn.

Gepubliceerd op 27 juni 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.