Gemeente Castricum

Regionale campagne Nu is het genoeg van start

Doel is huiselijk geweld bespreekbaar maken

Vandaag is de regionale campagne Nu is het genoeg van start gegaan in de regios Noord Kennemerland, Kop van Noord Holland Noord en West-Friesland. Het doel van de campagne is om huiselijk geweld uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar te maken. Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Praten is vaak de eerste stap naar een oplossing. Om vrijblijvend en anoniem over de eigen situatie te praten heeft het steunpunt huiselijk geweld een nieuw landelijk telefoonnummer ingevoerd (0900) 126 26 26.

Landelijke campagne
De campagne is een initiatief van het Ministerie van Justitie. In veel Nederlandse gezinnen en huishoudens komt huiselijk geweld voor. Dit varieert van fysiek geweld, zoals schoppen en slaan, tot seksueel misbruik en stalking. Ook financiële uitbuiting komt voor. Professionele hulp van buiten is vaak noodzakelijk om huiselijk geweld te stoppen. Daarom komt de overheid nu met een landelijke campagne gericht op iedereen die hulp zoekt of advies wil. In deze campagne Nu is het genoeg. Help jezelf. Help de ander. staan Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld en één telefoonnummer centraal. Ook de gemeente Castricum subsidieert het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. Huiselijk geweld komt helaas maar al te vaak voor. Het goede nieuws is dat er iets aan te doen is. Namelijk hulp zoeken. En dat wordt nu veel gemakkelijker door dit landelijke telefoonnummer, beaamt burgemeester Emmens-Knol.

Praten is vaak de eerste stap naar een oplossing Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Door schaamte praten slachtoffers en daders niet of nauwelijks over hun probleem. Slachtoffers voelen zich vaak schuldig, of geloven dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de situatie. Juist omdat iemand uit de huiselijke kring zich schuldig maakt aan huiselijk geweld, wordt de drempel om te praten of hulp te zoeken hoog. Dat maakt de behoefte om vrijblijvend en anoniem met iemand over de situatie van gedachten te wisselen vaak groot. Daarin voorziet het nieuwe landelijke telefoonnummer van het Steunpunt Huiselijk Geweld.

Eén telefoonnummer voor slachtoffers, plegers, professionals en omstanders
Slachtoffers weten vaak niet goed waar zij om hulp kunnen vragen en in welke vorm de hulp komt. Met het landelijke telefoonnummer maakt het Steunpunt Huiselijk Geweld deze stap eenvoudiger, zodat hulp al in een eerder stadium kan worden geboden. Iedereen die met huiselijk geweld in aanraking komt, kan anoniem naar dit nummer bellen. Dus naast slachtoffers, kunnen ook plegers, buren, familieleden, vrienden, omstanders en professionals er terecht voor advies of hulp.

Informatieve website
Tegelijkertijd met de landelijke campagne is ook een nieuwe website gelanceerd: www.steunpunthuiselijkgeweld.nl. Ook deze website roept op om te bellen. Slachtoffers, plegers, professionals of omstanders die nog aarzelen om de telefoon te pakken, kunnen op de website terecht voor meer informatie. Ook wordt uitgelegd waarom bellen verstandig is en op welke manier het Steunpunt Huiselijk Geweld samen met hulpverleners in de regio een oplossing kunnen bieden. Naast informatie biedt de website een aantal extra mogelijkheden. De rubriek praat mee biedt slachtoffers een manier om vragen te stellen en in contact te komen met lotgenoten.