Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 juni 2007

Vragen van de leden Spekman, Bouchibti en Kuiken (allen PvdA) aan de ministers van Jeugd en Gezin, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie

over jeugdterreur in Utrecht.


1. Heeft u kennisgenomen van het artikel "Tienerterreur in Utrechtse wijk" in de Telegraaf van 27 juni 2006?


2. Hoe kan het dat deze situatie al een jaar voortduurt terwijl er niet ingegrepen wordt? Vindt u dit aanvaarbaar, zo nee hoe wilt u deze besluiteloosheid doorbreken en in de toekomst voorkomen?


3. Is het bij misdrijven zoals die in dit artikel beschreven worden voor de politie noodzakelijk dat er aangifte gedaan wordt voordat zij effectief op kunnen treden? Vindt u het aanvaardbaar dat de slachtoffers hierdoor langer blootstaan aan mishandelingen? Zo nee, wat wilt u daaraan doen?


4. Signaleert u op meer plaatsen dat ouders zich onvoldoende bemoeien met hun kinderen en de misstappen die zij begaan? Speelt dit probleem in sterkere mate binnen de Marokkaanse gemeenschap? Zijn er meer groepen in de maatschappij te identificeren, waar dit voor geldt?


5. Wat voor maatregelen neemt u om de betrokkenheid van ouders bij hun kinderen te vergroten? Bestaan er goede voorbeelden voor een dergelijke aanpak en hoe worden die verspreid?


6. Hebben politie en hulpverleners momenteel genoeg mogelijkheden om ongewenst gedrag en misdrijven van kinderen adequaat te bestrijden en voorkomen? Waar bestaan die mogelijkheden uit?


7. Bent u van mening dat de politie en hulpverleningsinstanties meer bevoegdheden moeten hebben om in dit soort situaties slachtoffers te beschermen en daders effectief te behandelen? Wat gaat u doen om hiervoor te zorgen?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl