Vereniging Milieudefensie

persbericht

Gemeente Apeldoorn moet roer omgooien

Bedrijventerrein Apeldoorn-Zuid is onnodig

Amsterdam, woensdag 27 juni 2007 - De aanleg van het regionale bedrijventerrein Apeldoorn Zuid is niet nodig. Volgens Milieudefensie en de Gelderse Milieufederatie overschat onderzoeksbureau ETIN, dat in opdracht van de Apeldoornse gemeenteraad onderzoek deed, de toekomstige vraag naar bedrijventerreinen in de regio en de gemeente. Milieudefensie en de Gelderse Milieufederatie roepen de gemeenteraad, die morgenavond over dit onderwerp vergadert, op definitief af te zien van de aanleg van een nieuw bedrijventerrein en alle energie te richten op het efficiënter gebruiken van de bestaande bedrijventerreinen.

In maart van dit jaar besloot de gemeenteraad een eigen onafhankelijk onderzoek te starten naar de behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen in de Stedendriehoek in het algemeen en naar de noodzaak van een bedrijventerrein in Apeldoorn Zuid in het bijzonder. Dat rapport is gemaakt door bureau ETIN en concludeert dat het regionaal bedrijventerrein Apeldoorn Zuid nodig is om te voorzien in de regionale behoefte.

Op basis van onderzoek van STOGO onderzoek + advies brachten Milieudefensie en de Gelderse Milieufederatie in oktober 2006 al naar voren dat aanleg van het bedrijventerrein aan de zuidrand van de stad leidt tot een overschot aan bedrijventerreinen en tot leegstand. Uit een analyse van het ETIN-rapport, die STOGO deed op verzoek van Milieudefensie, blijkt dat er geen aanleiding is die conclusie bij te stellen.

Ondanks de neerwaartse bijstelling door ETIN ten opzichte van eerdere prognoses, is de vraag naar nieuwe bedrijventerreinen in de Regio Stedendriehoek veel minder groot dan het onderzoeksbureau stelt. Zo gebruikt ETIN voor Deventer ten opzichte van de overige gemeenten in de regio veel te hoge vraagprognoses en houdt ze bij het voorspellen van de ruimtebehoefte ten onrechte geen rekening met het voorgenomen beleid van de gemeente Apeldoorn om ruimtegebruik te intensiveren en wonen en werken meer met elkaar te vermengen. Bovendien is ETIN veel te pessimistisch over de ruimtewinst die te behalen is door herstructurering van bedrijventerreinen.

Milieudefensie en de Gelderse Milieufederatie hebben hun reactie vandaag verstuurd naar de Apeldoornse gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

meer informatie:
Milieudefensie Persvoorlichting: 020 5507 333 bijlage: Notitie van Stogo over nut en noodzaak van het regionaal bedrijventerrein Apeldoorn Zuid


---