Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

27/6/2007 - 10 duizend euro voor waterplan gemeente Voerendaal.

Waterplan: maatregelen voor droge voeten en schoon water

De gemeente Voerendaal ontvangt van het Waterschap Roer en Overmaas een kleine 10 duizend euro voor het opstellen van een waterplan.

Hoe kunnen inwoners van Voerendaal droge voeten houden? En wat moeten we doen om de kwaliteit van het water in beken en vijvers te verbeteren? In het waterplan komen maatregelen te staan die wateroverlast beperken en de waterkwaliteit verbeteren. Waterschap Roer en Overmaas gaat de gemeente Voerendaal adviseren bij het opstellen van het waterplan.

Onlangs sloot de gemeente al een overeenkomst met het waterschap om samen te werken in de (afval)waterketen. Die samenwerking zou een kostenvoordeel opleveren van 1,6 miljoen euro.

Ons klimaat verandert, het wordt warmer, er komen langere periodes met droogte en met hevige regenbuien. Bovendien wordt er veel gebouwd, bestraat en krijgen we te maken met nieuwe Europese normen. Er zijn maatregelen nodig om Nederland in de toekomst te behoeden voor wateroverlast en extreme droogte. Gemeenten en waterschap hebben hierin beiden een taak. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de riolering, het afkoppelen van regenwater en het ruimte geven aan water in nieuwbouwwijken. Waterschappen voor beken, het vergroten van de bergingscapaciteit om stortbuien op te kunnen vangen, het aanleggen van regenwaterbuffers in het heuvelachtige deel van Limburg en de waterkwaliteit. Samen werken aan water levert meer (milieu)rendement op.