Provincie Limburg

Persberichten

Provinciale subsidie regionale verkeersveiligheidsprogramma's Gedeputeerde Staten verlenen, in het kader van het verkeer- en vervoerbeleid, 6 miljoen euro subsidie aan regionale dan wel gemeentelijke programmas.

De Provincie Limburg ontvangt jaarlijks van het Rijk een Brede Doel Uitkering (BDU). Deze uitkering is voor de kosten van uitvoering van het provinciale verkeer- en vervoerbeleid. Het college van Gedeputeerde Staten stelt jaarlijks een BDU Bestedingsplan vast, waarin voor de komende periode een planning van de uitgaven wordt gegeven. Deze uitgaven zijn onder te verdelen in vaste uitgaven, zoals de openbaar vervoer concessies en de bijdrage aan het ROVL (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg) en projecten.

Gezien de beperkte middelen wordt, ten aanzien van deze laatste categorie, jaarlijks bekeken voor welke projecten op korte termijn de uitvoering kan starten en daarbij ook nog een bijdrage leveren aan de oplossing van problemen op de provinciale en gemeentelijke wegen. Zo is uit de BDU uitkering, voor 2007 onder andere een bedrag ad 3,5 miljoen vrijgemaakt voor projecten in het kader van doorstroming en bereikbaarheid van het openbaar vervoer.

Mede omdat niet alle projecten betaald kunnen worden uit de middelen die de Provincie van het Rijk ontvangt, stellen Provinciale Staten geregeld extra middelen ter beschikking. Voor de coalitieperiode 20072011 hebben zij jaarlijks 4,5 miljoen ter beschikking gesteld voor verkeersveiligheidsprojecten, waarvan 1 miljoen voor niet infrastructurele projecten, zoals bijvoorbeeld autoluwe schoolomgeving, educatie en gedragsbeïnvloeding.

Uitvoering van deze projecten gebeurt veelal door de gemeenten, die hiervoor bij de Provincie projectprogrammas hebben ingediend. Gedeputeerde Staten hebben in hun vergadering van 26 juni 2007 met deze programmas ingestemd en verlenen daarmee voor circa 6 miljoen subsidies aan de regios dan wel gemeenten.

27-6-2007 11:17