FNV Bouw


200.000 Extra mensen aan de slag

De komende jaren worden 200.000 mensen extra aan het werk geholpen met een veelheid aan maatregelen. Daar zijn vakbeweging, werkgevers, gemeenten en kabinet het vandaag in Den Haag over eens geworden. Dick van Haaster, voorzitter FNV Bouw is blij met de afspraken om 200.000 mensen extra aan het werk te helpen. "Ook in onze sectoren staan nog teveel mensen aan de kant. Deze afspraken bieden deze mensen kansen op werk."

Over allochtonen is afgesproken dat werkgevers, bonden en kabinet een campagne gaan voeren om vooroordelen tegen te gaan. Werkgevers gaan voortaan in hun jaarverslag opnemen wat ze doen aan diversiteitsbeleid. Er komen meer leer-werktrajecten tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het inburgeringsprogramma wordt flink uitgebreid en er komt een meldpunt voor discriminatie.

Ook wordt er geïnvesteerd in oudere werknemers zodat ze langer met plezier blijven werken. Van Haaster: "Er komt extra geld beschikbaar voor scholing en begeleiding naar werk voor 55+ers. Deze mensen zijn voor bedrijven net zo waardevol als hun jongere collega's."

Afgesproken is dat mensen die langer dan een jaar werkloos zijn de kans krijgen werkervaring op te doen en hun kennis bij te spijkeren. Tot nu toe kwamen alleen mensen met een bijstandsuitkering hiervoor in aanmerking. Het kabinet heeft toegezegd ook mensen met een WW- of WAO-uitkering deze kans te bieden.

Bovendien komen er loonkostensubsidies voor mensen die al wat langer werkloos zijn, zo heeft het kabinet beloofd. En voor mensen die helemaal geen kans maken op de normale arbeidsmarkt, heeft het kabinet toegezegd dat er extra banen komen, met arbeidscontract en bijbehorend salaris.

Om meer vrouwen aan het werk te krijgen komt er een stevige taskforce. Het gaat om vrouwen die nu niet werken, maar wel aan de slag zouden willen als bijvoorbeeld kinderopvang of voor- en naschoolse opvang beter geregeld is. En om vrouwen die nu een klein baantje hebben, maar meer uren willen.

De zogenaamde Participatietop was vooraf door werkgevers flink onder druk gezet met hun eis om ook het ontslagrecht te willen bespreken. De vakbeweging heeft steeds elk verband ontkend tussen ontslagrecht en participatie. Ondanks die onenigheid zijn er toch afspraken gemaakt over het aan het werk helpen van meer mensen. Over het ontslagrecht zijn woensdag geen afspraken gemaakt.

FNV Bouw vindt dat ontslagrecht geen betekenis heeft voor het verbeteren van de arbeidsparticipatie. Aanpassing van het ontslagrecht is in dit opzicht dus overbodig; het is wel zo dat het ontslagrecht voor flexwerkers verbeterd kan worden. Hetzelfde geldt voor mensen die nu zonder enige vergoeding aan de kant gezet worden. Het zou ook goed zijn als de werkgevers meer in de opleiding van werknemers investeren - dat maakt hen beter inzetbaar, ook na een beëindiging van het dienstverband. Als de regering met eigen voorstellen komt om het ontslagrecht aan te passen, zal FNV Bouw die beoordelen op zulke wensen.